În fiecare an, pe 11 octombrie este celebrat curajul oamenilor care au ieșit din dulap și și-au dezvăluit identitatea, fie cea sexuală sau de gen – Ziua Coming Out-ului.

A fost marcată pentru prima dată acum 31 de ani.

Ziua Coming Out-ului a început să fie marcată în 1988, în SUA, la un an de la aniversarea Marșului persoanelor lesbiene și gay de la Washington. Aceasta a fost declarată Ziua Națională a Coming Out-ului și sărbătorită anual în foarte multe țări din lume. Ziua Coming Out-ului are ca scop sensibilizarea opiniei publice cu privire la importanța libertății de a-ți manifesta identitatea, precum și creșterea vizibilității comunității LGBT.

În an acest, Centrul de Informații GENDERDOC-M organizează, între 11 și 18 octombrie, Coming Out Days Fest 2019.

Potrivit Anastasiei Danilova, directoarea executivă a Centrului de Informații GENDERDOC-M, tema festivalului din acest an este:

„Trebuie oare să pleci, ca să fii cine ești?”

„Noi ne punem această întrebare nouă înșine, membrilor comunității LGBT, apropiaților lor și locuitorilor Moldovei, în general. Noi toți știm foarte bine că migrația populației locale este una dintre cele mai acute probleme sociale din Moldova. Sunt o sumedenie de motive din care pleacă cetățenii moldoveni, dar persoanele LGBT au motive în plus de a pleca – imposibilitatea de a fi cine sunt, imposibilitatea de a construi o familie și de a trăi deschis. Noi organizăm acest festival pentru a atrage atenția la ceea că împreună am putea face Moldova o țară mai deschisă spre diversitate, unde nu-ți este frică să-ți faci coming out-ul, unde vrei să rămâi și să contribui la ceea ca și alții să nu vrea să plece de aici.”, încheie aceasta.

Angelica Frolov, coordonatoarea programului Advocacy, Centrul de Informații GENDERDOC-M vorbește despre riscurile persoanelor LGBT care locuiesc în țara noastră, dar și despre importanța creșterii gradului de conștientizare: „Azi în Moldova este dificil să fii o persoană LGBT deschisă. Riști cu prea multe – cu cei apropiați, cu prietenii, cu cariera și studiile. Însă acest cerc vicios trebuie rupt. Până oamenii nu vor căpăta experiență de comunicare cu persoane LGBT, până nu vor vedea că nu trebuie să le fie frică de persoanele LGBT, deoarece sunt oameni ca toți ceilalți – nimic nu va putea fi schimbat. Și, probabil, acest prim pas necesar, dar dureros, trebuie să-l facem noi, pentru că este, în primul rând, în interesul nostru. Anume din această cauză coming out-ul este atât de important, iar Ziua Coming Out-ului este una dintre cele mai importante zile pentru organizația noastră.”

În Republica Moldova, Ziua Coming Out-ului este marcată din anul 2014. Agenda evenimentelor Coming Out Days Fest2019 o găsiți aici.