Deși zâmbetul este privit de multe ori ca un simplu element estetic, aspectul dinților oglindește starea de sănătate a acestora. Din acest motiv, pentru a te putea bucura de zâmbetul perfect, este esențial să acorzi o importanță crescută sănătății orale. Pe lângă periajul zilnic şi utilizarea apei de gură este foarte important să renunţăm la anumite alimente care ne pătează sau ne afectează dantura. Iată ce e bine să mâncăm şi ce e bine să evităm!

Atenţie, sucul natural de fructe dăunează grav danturii! Dentistul australian Lawrence Neville din Sydney, Australia a făcut o listă amplă cu alimentele care albesc dinţii şi întăresc gingiile.

Medicul a avut grijă să tragă şi un semnal de alarmă cu privire la alimentele care ne strică dantura, informează Daily Mail.

Dentistul a explicat că până şi atunci când dinţii au un aspect fin smalţul dentar este plin de cavităţi microscopice care, în timp, se umplu şi devin pete.

Aceste suprafeţe neregulate au tendinţa de a reţine şi bloca alimentele şi băuturile care, în timp, pot provoca pete inestetice”, a declarat Neville. „Anumite mâncăruri şi băuturi care au o aciditate crescută pot afecta de asemenea smalţul lărgind cavităţile şi permiţând petelor formate să străpungă dintele până în adâncime. Cele mai periculoase din acest punct de vedere sunt băuturile”, a mai adăugat dentistul.

Taninul din vin, care este un conservant natural, provenit din pieliţele, ciorchinii şi seminţele strugurilor, este cel mai periculos pentru dinţi atunci când este consumat de mai multe ori pe zi.

Conform unor studii, culoarea ceaiului băut zilnic determină în mod direct nuanţa petelor de pe dinţi. În mod surprinzător, ceaiul verde are cele mai ridicate niveluri de tanin şi nuanţa pe care o imprimă pe dinte este gri-maronie”, a punctat Lawrence.

În cazul ceaiului negru, dentiştii susţin că petele de pe dinţi devin galbene. Ceaiul de fructe are o aciditate crescută, ceea ce afectează stratul protector al smalţului, duce la formarea de cavităţi şi lărgirea cavităţilor existente. Practic un suc de portocale slăbeşte protecţia dentară şi deschide terenul pentru agresiunea alimentelor din timpul zilei.

Alimente ideale pentru un zâmbet frumos

  • Conopida crudă
  • Merele
  • Căpşunele
  • Salata
  • Brânza

Alimente care strică zâmbetul

  • Sucul de fructe
  • Ceaiul verde
  • Vinul roşu şi alb
  • Sosurile de gătit cu tomate, turmeric şi sfeclă roşie
  • Fructele de culoare roşie şi mov

Atenție când vă spălați pe dinți!

Dentistul australian Lawrence Neville atenţionează că spălarea dinţilor poate fi uneori dăunătoare.

Rezistaţi tentaţiei de a vă spăla pe dinţi imediat după ce aţi băut un suc de fructe. Periajul va amplifica răul făcut de acid asupra smalţului şi va lărgi cavităţile. Mai mult decât atât, periajul poate adânci cavităţile deja existente”, spune specialistul. Seara nu trebuie consumat vin alb sau roşu, iar pentru cei care preferă „tăriile” este ideal să se evite băuturile închise la culoare”, a mai spus Neville.

Sursa: click.ro