Stridiile, renumite pentru carnea lor delicată, sunt acum crescute la o fermă din satul Pohrebea, raionul Dubăsari. Antreprenorii au reușit să le asigure condiții asemănătoare celor din ocean sau mare, iar interesul moldovenilor pentru includerea acestora în alimentație este în continuă creștere.

 

Antreprenoarea Elena Broslaveț afirmă că procesul de creștere a stridiilor departe de mare sau ocean nu este o misiune ușoară. Cele mai mari cheltuieli sunt în perioada de vară, când apa trebuie răcită pentru a ajunge la temperatura optimă, asemănătoare celei marine, transmite moldova1.md. 

„Stridiile noastre sunt aduse direct din Franța, din nord și nord-vest de Franța, din Marea Britanie, Normandia, Marina Liron. La noi, stridiile sunt întreținute în bazine speciale. În bazinele astea sunt ape speciale, filtrate, curățite. Apă marină, noi facem o soluție specială, ca să avem apă ideală pentru stridii care trăiesc în apă asta, ca în ocean”, a relatat Elena Broslaveț.

Elena susține că fiecare stridie are un număr care indică vârsta acesteia.

„La noi în Moldova sunt stridii de la zero până la patru. Numărul patru este cea mai mică și cea mai tânără stridie și numărul zero e stridia mare, așa mai mășcățică”, a spus antreprenoarea.

Muncitorii deja cunosc când stridiile sunt bune pentru consum și spun că deja s-au obișnuit cu gustul lor.

„Ne uităm după dânsele, dacă sunt cu gura căscată, cum s-ar spune, nu sunt bune. Dacă sunt întregi, le alegem, le punem înapoi. Am mâncat, sunt bune, la început nu prea mi-au plăcut, apoi te dai cu gustul, am pus cu lămâie. Au un gust specific al lor, sunt fructe de mare”, remarcat Vasile Ivanov, muncitor.

Vizitatorii sunt bineveniți la fermă, unde sunt organizate excursii cu degustarea stridiilor.

Distribuie articolul: