Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo s-au confruntat într-o dezbatere de peste o oră la Palatul Republicii, marcând o premieră prin absența unui moderator. Cei doi candidați la alegerile prezidențiale au discutat deschis. Iată cele mai importante declarații, scrie tv8.md.

 

„Pe această scenă avem un cal troian”

„Din păcate, pe această scenă avem un cal troian, un om prin care alții vor să conducă țara. Sunt sigură că niciun moldovean nu vrea să fie condus de oamenii care stau în spatele acestuia. Au găsit o fațadă ca să revină la putere și să controleze resursele statului. Banii nu sunt ai lui Șor, Platon, Dodon, sunt bani trimiși din altă parte. Noi știm cine se ascunde în acest cal troian”, așa a început dezbaterea candidata PAS, Maia Sandu.

De cealaltă parte, Alexandr Stoianoglo susține că e un „om al legii și doar al legii”. Acesta garantează că „hotarele țării vor rămâne deschise, că nu va exista represiune politică împotriva oponenților, monopol politic de partid și că nu va exista nici uzurparea justiției prin tot felul de consilii și comisii excepționale”.

Prima întrebare a venit de la Maia Sandu: „- Cum puteți convinge cetățenii că puteți fi un președinte mai bun decât ați fost procuror general? – Am fost un procuror general exemplar”.

„La cazul lui Platon putem reveni, dar acum prima întrebare”

„- Eu o să vă întreb de ce nu ați ținut cont de dosarele lui Platon, care erau în desfășurare și datorită deciziei dvs., el a putut să plece din țară. 
– La cazul lui Platon putem reveni, doamna președinte, și discutăm și asta, dar acum prima întrebare (…)”

„E un fapt recunoscut internațional că Rusia a comis un act de agresiune împotriva Ucrainei” vs. „Наши уже рядом”

Stoianoglo a declarat ca este un fapt cunoscut că „Rusia a comis un act de agresiune împotriva Ucrainei și a integrității sale teritoriale. Era obligatoriu pentru Moldova ca stat candidat să se alăture sancțiunilor internaționale?”

Sandu a venit cu o explicație către contracandidatul său, menționând că: „Sancțiunile se impun pentru ca să fie oprit războiul, să nu se mai finanțeze producerea de bombe și tancuri, cu care sunt uciși oameni nevinovați la ei acasă. Republica Moldova respectă sancțiunile pentru că, altfel, tot sistemul nostru bancar și alte elemente ale economiei, care sunt conectate, pentru că suntem parte a comerțului internațional, ar fi fost sancționate (…)”.

Alexandr Stoianoglo a promis că relațiile cu Ucraina, inclusiv cele economice, vor fi mai strânse decât acum:

„Vom stabili relații bune cu toți partenerii, inclusiv cu Ucraina, România, cu SUA, UE, Rusia, China. Noi susținem Ucraina în războiul care este în timpul actual. Sunt sigur că relațiile noastre, când eu voi fi președinte, vor fi mai puternice decât acum”.

„Cei de la Kiev știu că dvs. sunteți omul Moscovei. În spatele dvs. stă Dodon, care spune prin țară că „наши уже рядом” (ai noștri sunt deja aproape)”, a replicat Maia Sandu.

„Astea sunt povești cu zâne”

Stoianoglo a menționat că guvernarea este incompetentă, dar a făcut și lucruri bune: „Noi vom promova un alt model în economie legat de inițiativa oamenilor, libertate, schimbarea structurii economiei, promovarea tehnologiilor, industriei, care presupune altă valoare adăugată. Vom continua tot ce a făcut corect guvernarea și vom anula eșecurile”. 

„Acestea sunt povești cu zâne, care arată că sunteți departe de realități și nu înțelegeți impactul acestui război pentru Moldova și alte țări, nu înțelegeți că în UE sunt mai multe resurse și au putut să se descurce, nu cunoașteți structura demografică”, i-a răspuns candidata PAS.

„- Tot ce faceți este să închideți grădinițe, școli, universități, posturi TV, site-uri. Întreprinderi întregi ne părăsesc țara. Cu ce vă ocupați, doamna președintă? (…) 
– Inclusiv din cauză că dumneavoastră nu ați ajutat la recuperarea acelui miliard, am fi putut fi face mai mult”.

„Ca între doi români”

„ – Vă garantez că relațiile cu România nu numai că se vor îmbunătăți, dar se vor întări. Statul românesc a acordat sprijin în cele mai complicate situații pentru țara noastră. Dar nu am realizat niciun proiect investițional, un drum direct Chișinău-București (…)
–  Cred că este o ofensă adusă  României să spuneți că nu avem proiecte importante. Dvs. nu vreți să cunoașteți despre toate proiectele importante pe care le avem: construcții de poduri, grădinițe, autobuze, nu mai spun de ajutorul primit când Rusia ne-a șantajat cu livrarea gazele. Dar așa, ca între doi români: chiar credeți că România o să sprijine omul Moscovei? 
– … A cincea întrebare (…)”

„Când am spus că guvernarea dvs nu a făcut nimic, am greșit puțin (…)”

„- Atunci când am spus că guvernarea dvs. nu a făcut nimic, am greșit puțin. Avem un site care ajută oamenii din sate să caute lemne pentru foc”, a spus candidatul susținut de socialiști, adăugând că acesta era în limba engleză. FALSUL a fost dezmințit de către echipa StopFals.

„Nu este important dacă au fost sau nu bani”

„- Dodon și PSRM v-au înaintat la funcția de președinte. Vreau să vă întreb dacă vă mențineți afirmația că, în „kuliokul” dat de Plahotniuc lui Dodon au fost bani. 
– Cu regret, confundați permanent atribuțiile președintelui și a procurorului. Procurorii trebuie să investigheze dosarele penale (…) Despre bani – nu este important dacă au fost sau nu bani, ci dacă dosarul a fost pornit ilegal, toate acțiunile operative au fost făcute în afara procesului penal și nu pot fi folosite drept dovezi. Sunt sigur că la comanda dvs. dosarul a ajuns în instanța de judecată”.

Dezbaterile au durat aproximativ o oră, timp în care toți jurnaliștii au fost ținuți afară. Întrucât conform regulamentului aprobat de ambii candidați, în platou au avut acces doar grupul de creație și tehnic, responsabil de realizarea dezbaterii, dar și 5 membri, un cameraman și un fotograf din partea staff-urilor. Alături de jurnaliști la ușa Palatului Republicii au fost și mai mulți oameni veniți să-și susțină candidatul, unii cu buchete de flori.

 

Distribuie articolul: