Referendumul constituțional nu oferă garanții pentru menținerea parcursului european al Republicii Moldova dacă societatea și clasa politică nu rămân pro-europene, avertizează unii analiști politici. Aceștia subliniază că, chiar și după modificarea Constituției, direcția externă a țării ar putea fi influențată sau schimbată de forțele politice.

Analistul politic Nicolae Negru afirmă că, dacă referendumul va fi validat, modificarea Constituției va fi automată, odată cu publicarea deciziei în Monitorul Oficial, eliminând riscurile unei amânări. Cu toate acestea, Negru subliniază că introducerea unui nou capitol în Constituție nu va garanta aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, scrie tv8.md.

Asta nu înseamnă că mâine va fi altfel, oricum trebuie să mergem spre UE făcând pașii necesari. Dacă la alegerile viitoare parlamentare sau chiar la acestea prezidențiale alegem un adversar al integrării europene sau partide care vor altceva decât integrarea în UE s-ar putea ajunge la anularea Acordului de Asociere sau la anularea statutului de țară candidat.

Din punct de vedere economic, modificarea Constituției nu va aduce automat avantaje sau fonduri suplimentare. Totul va depinde de cât de pro-europeană va fi clasa politică de la Chișinău și de angajamentul acesteia de a implementa reformele necesare.

 

„Faptul că e scris ceva acolo în Constituție nu garantează absolut nimic. Nu este nicio lege, un Regulament al Comisiei Europene care să spună că dacă scrieți în Constituție noi vă dăm nu știu ce suport în PIB anual. Toate aceste subiecte sunt decise pe moment, în termen scurt, în funcție de realitățile politice în țară. Contează faptele reale, dacă justiția este reformată, dacă instituțiile funcționează eficient, dacă condițiile economiei de piață sunt respectate. Moldova poate beneficia de fonduri dacă va fi eficientă în vectorul său, indiferent de ce scrie în Constituție”.

Mai mult, unii experți consideră că încă este prea devreme să vorbim despre modificarea Constituției.

„În primul rând, modificarea Constituției nu se face în mod automat, este nevoie de niște avizele a Curții Constituționale. Asta va dura. Modificarea Constituției va depinde și de cine se va afla în fruntea țării. S-ar putea ca turul doi să fie câștigat de Alexandr Stoianoglo și atunci lucrurile se complică foarte rău pentru doritorii de a schimba Constituția”. 

Precizăm că, după numărarea tuturor proceselor verbale din țară și de peste hotare, reiese că modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost susținută de 50,38 la sută din alegători. Împotrivă s-au arătat 49,62 de procente, formându-se o diferență de doar 11.276 de voturi.

Distribuie articolul: