Pentru cei patru copii ai săi, Andrei Iavorschii este atât tată, cât și mamă. După ce soția l-a părăsit, el își crește singur micuții, oferindu-le din plin doar dragostea – în rest, se luptă cu dificultățile zilnice. Sărăcia și lipsurile par să fie o constantă în viața lor.

Deși bărbatul muncește, salariul pe care-l aduce abia acoperă nevoile de bază. Oamenii cu inimă bună îi mai oferă ajutor, însă pentru autorități, necazurile unui tată singur cu patru copii par să nu existe, scrie canal5.md.

Are o casă veche, multe griji, lipsuri cu duiumul, patru copii și un mare necaz – că nu le poate oferi un trai decent. Andrei Iavorschii din satul Chirileni, raionul Sângerei, își crește singur copiii. Mama i-a părăsit, când cel mai mic avea doar un an, iar de atunci pe umerii bărbatului au căzut toate grijile casei.

Andrei Iavorschii, tată a patru copii:

„Ea nici nu vrea să audă de acești copii. Nici nu vrea să audă, înțelegeți? Eu știu că mama trebuie să se usuce numai auzind cuvântul „copii”. Eu să fi fost, vorbeam ore întregi cu ei. Dar ea „hai, hai că eu mă grăbesc” și s-a dus.”

Andrei este cioban. Zile întregi este pe deal, iar salariul modest – de doar cinci mii de lei – nu-i permite să le ofere copiilor tot ce au ei nevoie. Pentru a face față nevoilor, vara trecută și-a luat fiul de 11 ani cu el la muncă. Cu ajutorul băiatului, a mai acoperit niște găuri, spune bărbatul.

Andrei Iavorschii, tată a patru copii:

„Să spun cinstit, vă spun cum este, adevărul. Băiatul a fost toată vara cu mine la stână. I-a dat stăpânul 3.000 de lei pe lună și atunci puțin noi ne-am ridicat că el a primit grămadă 9.000 de lei și eu 5.000 de lei. 5.000 de lei acoperim întâi borțile și ce rămâne lăsăm la mâncare și gata. Nu prea ne permitem noi așa cum toată lumea să cumpere poate ceva mai gustos. Noi așa după putere.”

Vine iarna, iar odată cu ea apare marea frică – cum își va încălzi copiii? Andrei spune că nu a reușit să-și procure lemne de foc, fiindcă sunt prea scumpe pentru bugetul lor. Cu grămada modestă pe care a reușit să o adune, sigur nu iese din iarnă.

Andrei Iavorschii, tată a patru copii:

„- Aceste lemne le-ați adus cu căruța? – Da, uite această grămadă și tot, este pe toată iarna. Mai mult nu este nimic și am rugat un pădurar să îmi dea niște crengi să îmi iau că vine iarna.

Andrușa, întrebări nu sunt, numai să nu atingi copacii. Ce am putut am luat, mai mult nu am.”

Căsuța în care se înghesuie toți este mică și veche. Capul familiei mai încearcă s-o cârpească pe unde poate, dar tabloul nu se schimbă prea mult.

Andrei Iavorschii, tată a patru copii:

„Podeaua este rea, am luat și am turnat și am pus așa, măcar să fie călduț. Apoi voi cumpăra un linoleum așa și măcar copiilor nu le va fi frig la picioare. Peretele cel de afară este crăpat și fuge. Am chemat un meșter și mi-a pus plasă, l-a îndreptat, dar nu am avut bani mai departe cu ce să cumpăr. Așa și a rămas.”

Bărbatul spune cu recunoștință că are mare noroc de bunătatea oamenilor care îi mai aduc câte o haină pentru copii, câte o pereche de încălțăminte…

Andrei Iavorschii, tată a patru copii:

„Acestea sunt oferite de oameni. Da, da, de la lume – perne, niște oghealuri.”

În schimb, de la autorități nu a văzut niciun ajutor. Dezamăgit, Andrei spune că nu mai așteaptă vremurile bune promise de cei de la putere și că a trecut în viața lui prin multe greutăți, dar așa ca acum nu a mai fost.

Andrei Iavorschii, tată a patru copii:

„Nu știu Guvernul acesta unde se uită. Eu am rămas fără tată de la 7 ani, eu am crescut foarte greu. Numai prin stână am crescut, altceva nu am văzut, de discoteci nu am știut, de nunți nu am știut. Eu numai pe deal eram, dar era altfel, dar acum le zici, se uită la tine, se întorc și pleacă. Vă spun cum este, nu mi-a dat o lingură de făină sau o lingură de ulei.”

Are Andrei și planuri de viitor. Și copiii au visuri frumoase, însă nu e timp de ele. Dorințele mult mai pământești sunt la ordinea zilei.

Andrei Iavorschii, tată a patru copii:

„- Copiii nu au visat la o vacanță, la mare? – Noi la acestea nu ne gândim. Noi acum tare ne-am pus în plan dacă s-ar primi să cumpărăm o vacă. Tare am vrea o vacă, tare. Asta e și dorința mea… Dar tare ei vor. Un chișleag, o smântână, o brânză, un lapte, altfel la copii. Repede facem un terci, paste cu lapte. Dar dacă nu este…”

Andrei spune că își face mari griji pentru ziua de mâine, deoarece este responsabil de soarta a patru copii, cărora ar vrea să le ofere mai mult decât poate acum. În condițiile vremurilor în care trăim însă raza de speranță pare că e din ce în ce mai îndepărtată.

Distribuie articolul: