Zilele sunt numărate până pe 20 octombrie, duminica în care nu doar că alegem președintele, dar și direcția pe care o va urma Republica Moldova. În acest context, președinta Comisiei Electorale Centrale a făcut un apel către cetățeni să participe la vot, subliniind că rezultatul referendumului va fi decis într-un singur tur.

 

Referendumul este cea mai democratică formă prin care poporul poate decide în mod direct lucruri importante pentru țara sa. Pe 20 octombrie, noi, cetățenii cu drept de vot, suntem chemați să decidem drumul pe care împreună vrem să-l urmăm.

Pentru ca decizia ta să conteze, fii parte a acestui exercițiu democratic. Pe 20 octombrie, nu sta deoparte. Votează din prima, pentru referendum turul doi nu există. Votează cu încredere”, a spus Angelica Caraman.

Președinta CEC a explicat că referendumul propune completarea Constituției cu două noi alineate, care reconfirmă identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și ireversibilitatea parcursului european al țării. Alegătorii vor fi chemați să răspundă cu „DA” sau „NU” la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”

După referendum, Comisia Electorală Centrală va prezenta Curții Constituționale un raport cu rezultatele, iar aceasta va avea 10 zile pentru a valida sau respinge rezultatele.

Dacă referendumul este validat, modificările adoptate vor fi publicate în Monitorul Oficial, data adoptării fiind considerată ziua referendumului. Pentru validarea referendumului, este necesară prezența la vot a cel puțin unei treimi din persoanele înscrise pe listele electorale. În cazul în care majoritatea votanților optează pentru „DA”, modificarea Constituției va fi aprobată.

 

 

Distribuie articolul: