Poporul Republicii Moldova va primi o distincție de onoare din partea UNHCR pentru găzduirea unui număr semnificativ de refugiați ucraineni de la începutul războiului. Potrivit agenției, această distincție recunoaște „leadershipul exemplar și eforturile umanitare remarcabile ale națiunii în timpul unei crize”.

 

„Bunătatea și solidaritatea poporului moldovean au fost de-a dreptul extraordinare. În fața unei provocări fără precedent, aceștia nu au ezitat să își deschidă casele, să își împartă mâncarea și să fie alături de familiile care fug de război. 

Acest sentiment profund de umanitate este motivul pentru care răspunsul Moldovei este atât de remarcabil și tocmai de aceea i se acordă această mențiune onorifică. Compasiunea poporului moldovean a schimbat vieți și continuă să inspire lumea”, a declarat reprezentanta UNHCR, Agenția ONU pentru refugiați în Moldova, Anne-Marie Deutschlander.

Țara noastră va fi premiată în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la Geneva pe 14 octombrie. Moldova va fi reprezentată de Zaharii și Tatiana Aramă, un cuplu care administrează o pensiune în satul Palanca și care au oferit mese calde și adăpost refugiaților ucraineni.

De asemenea, la ceremonia de la Geneva va participa și celebra soprană moldoveană Valentina Nafornița, susținătoare a UNHCR, care va susține un recital pe scenă. Familia Aramă va primi mențiunea de onoare în numele tuturor cetățenilor moldoveni și o va aduce în țară.

Moldova este recunoscută pentru faptul că a găzduit cel mai mare număr de refugiați din Europa, raportat la populația sa. De la izbucnirea războiului din Ucraina în februarie 2022, peste un milion de refugiați ucraineni au trecut prin Moldova, dintre care 125.000 au rămas în țară.

Premiul Nansen pentru Refugiați al UNHCR, numit după umanitarul și diplomatul norvegian Fridtjof Nansen, recunoaște din 1954 persoanele, grupurile sau organizațiile care au demonstrat o dedicare excepțională în protejarea și sprijinirea refugiaților, persoanelor strămutate intern sau apatrizilor.

Distribuie articolul: