Fosta judecătoare și membră a Consiliului Superior al Magistraturii, Nina Cernat, a încercat să depună 145.000 de euro în numerar într-un cont bancar. Banca a refuzat tranzacția deoarece magistrata nu a putut demonstra proveniența banilor.

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a deschis o anchetă pentru a verifica sursa fondurilor, după ce a fost sesizată cu privire la tranzacția suspectă. Contactată de jurnaliști, Nina Cernat a declarat că nu a fost informată despre această decizie și că a declarat toți banii anual la ANI, scrie tv8.md.

Cernat a încercat să depună suma pe 20 august 2024, dar tranzacția a fost respinsă.

Conform sesizării, Nina Cernat a explicat băncii că cei 145.000 de euro provin din salarii și pensii adunate între 2016 și 2024 și că a schimbat lei în euro la mai multe case de schimb, dar nu a păstrat chitanțele. De asemenea, a declarat că a ținut banii acasă și plănuia să-i trimită fiicei sale din Austria pentru a cumpăra un imobil. Totuși, judecătoarea nu a prezentat documente care să confirme acest lucru sau schimburile valutare efectuate.

Prin urmare, ANI a dispus controlul averii și al intereselor personale ale Ninei Cernat, pentru a verifica dacă economiile de 145.000 de euro sunt justificate.

Într-o reacție Cernat a spus că nu a anticipat necesitatea de a demonstra schimburile valutare și a dat asigurări că toți banii au fost declarați conform legii:

„Toată suma asta a fost declarată la ANI. În fiecare an, se aduna câte-olecuță, olecuță și s-a adunat suma. S-a acumulat această sumă până când m-am eliberat din funcție și în fiecare an era declarat la ANI că am primit atâta pensie, salariu, din care am acumulat și păstrez așa sumă, restul au fost cheltuite pentru necesitățile mele personale. În toate declarațiile este suma indicată. Eu nimic n-am indicat nici mai mult, nici mai puțin. Altceva e cum pot să demonstrez că e transferat lei în euro, dacă la casele de schimb nu se dădeau chitanțe, nu-ți trebuia buletinul de identitate. Eu nici prin gând că o să am nevoie să demonstrez banii”.

TV8 a analizat declarațiile de avere ale magistratei din 2016 până la plecarea din sistem în mai 2024. Potrivit acestora, Nina Cernat a acumulat în această perioadă venituri totale de circa 6,338 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 328.000 de euro.

Totuși, Cernat nu a indicat sume mari în numerar în nicio declarație de avere.

În 2016, Cernat a intrat în posesia unei părți a unei case de locuit, pe care o indică la valoarea de 186.000 de lei, iar în 2019 a procurat un automobil în valoare de 278 de mii de lei.

Amintim că magistrata Nina Cernat și-a anunțat demisia de la CSM și de la Curtea de Apel Chișinău pe 2 mai 2024. Plecarea din sistem a coincis cu demisia mai multor judecători de la Curte, înainte de a începe procesul de evaluare externă a acestora de către Comisia Vetting. Magistrata a dat asigurări atunci că demisia sa nu a avut nicio legătură cu evaluarea, motivând că își dorește să se detașeze de activitatea din justiție după 34 de ani lucrați în domeniu.

Cernat urmează să ridice 740 de mii de lei indemnizație unică de concediere. Aceasta este una dintre cele mai mari sume plătite în ultimii ani de stat, la plecarea din sistem a unui judecător.

Distribuie articolul: