Voluntarii „Cetățeni pentru Europa” au discutat cu localnicii din Cantemir despre aderarea la Uniunea Europeană

20 septembrie 2024, Cantemir – Voluntarii „Cetățeni pentru Europa” au ajuns la Cantemir, unde au discutat deschis cu cetățenii despre integrarea europeană, viitorul țării și informațiile false despre UE care circulă frecvent în spațiul public.

Vicepreședintele raionului Cantemir, Dumitru Muranevici, a subliniat impactul pozitiv pe care Uniunea Europeană îl are asupra economiei Republicii Moldova. „UE a investit în deschiderea afacerilor. Respectiv, deschizând locuri de muncă și dezvoltând economia, avem posibilitatea de a majora salariile, de a moderniza școlile și spitalele, pentru a beneficia atât de educație la un nivel mai înalt, cât și de servicii de sănătate corespunzătoare”, a declarat Dumitru Muranevici.

Tot el a subliniat că succesul integrării europene depinde de implicarea fiecăruia. „Noi tindem spre o democrație ca în Uniunea Europeană, vrem să avem un trai decent și drumuri bune ca acolo. Însă, totul depinde de noi, de cum ne vom implica”, a adăugat Dumitru Muranevici.

Jurnalistul Ștefan Bejan a accentuat avantajele economice pe care Republica Moldova le-ar obține odată cu aderarea la Uniunea Europeană. „Vorbim de o piață imensă, de peste 400 de milioane de consumatori și de libera circulație în UE. Este foarte importantă. Cred că foarte mulți dintre locuitorii Republicii Moldova au fost în una dintre statele Uniunii Europene, au văzut aceste avantaje pe viu și s-au convins că acolo este mai bine. Este o lume mai civilizată și noi trebuie să facem parte din ea”, a declarat Ștefan Bejan.

În același context, jurnalistul Vasile Botnaru a atras atenția asupra importanței informării din surse credibile. „Sarcina cea mai dificilă este să-i convingi pe oameni că nu e pentru cineva, ci este pentru ei și, mai ales, pentru moștenitorii lor. E foarte simplu de discutat cu oamenii când pornești de la această perspectivă, când le deschizi ochii și le amintești de investițiile europene în drumuri sau de vaccinurile achiziționate în momente critice. Mai ales, e simplu când îi întrebi câți bani au dat rușii, pentru care unii se culcă sub tren, și câți bani au dat europenii”, a menționat Vasile Botnaru.

Ivan Sveatcenko, un alt jurnalist prezent, a vorbit despre oportunitatea unică pe care o are Republica Moldova de a alege o cale către civilizație și spre o lume modernă, prin integrarea în Uniunea Europeană. „Pe 20 octombrie, toți cetățenii Republicii Moldova trebuie să își exprime opinia în cadrul referendumului. E o întrebare simplă. Fiecare decide cum să răspundă. Pentru mine, răspunsul e evident. În sfârșit, vom ajunge alături de prietenii și partenerii noștri, care investesc aici mulți bani și ne ajută politic, economic și cultural”, a declarat Ivan Sveatcenko.

Pe parcursul acestei săptămâni, voluntarii „Cetățeni pentru Europa” au mai vizitat satele Roșu, Moscovei, Găvănoasa și Pelinei din raionul Cahul. Prin acest efort de dialog direct cu comunitățile, inițiativa civică „Cetățeni pentru Europa” dorește să creeze o platformă de informare corectă și să contribuie la luarea unor decizii informate, bazate pe fapte, nu pe dezinformări sau frici nefondate.

Distribuie articolul: