Are 27 de ani și a reușit să demonstreze ca nu există muncă pentru bărbați și alta pentru femei. Dumitrița Sandu, originară din Chișinău contruiește rachete în Franța. Istoria sa, femeia a povestit-o în cadrul Monologului cu Dorin Galben.

 

Când era copil, Dumitrița privea cu fascinație stelele și se întreba ce se află în vastul cosmos. Această curiozitate a condus-o, în cele din urmă, către o carieră în ingineria aerospațială. În prezent, locuiește în Franța și lucrează ca inginer aerospațial, contribuind la dezvoltarea rachetelor, inclusiv la modelul Ariane 6, lansat pe 9 iulie 2024.

„Sunt liderul unei părți de control și comandă a unui motor mai mic din al doilea stadiu.”

Femeia spune că după ce a plecat împreună cu mama în Italia, ea a devenit tot mai interesată de tot ce este legat de cer și cosmos.

„Îmi amintesc că era noaptea, era iarnă, era zăpadă. Eu m-am așezat pe zăpadă, mă uitam în cer și mă gândeam oare ce este acolo, în cosmos, oare suntem singuri sau nu? Atunci eu mi-am dat seama că mi-ar plăcea mult să contribui la cercetarea, descoperirea Universului. M-a cucerit faptul că acea lume este nedescoperită”, își amintește tânăra.

În timpul studiilor, Dumitrița a decis că dorește să devină inginer aerospațial.

„Trebuia să trec un test obligatoriu. Atunci a trebuit să învăț o limbă de la capăt. Am învățat italiana, latina, literatura italiană, franceză. Mi-a fost greu să gândesc în limba italiană”, mărturisește Dumitrița.

Totul a început cu un examen de admitere, unde erau incluse: matematica, fizica, logica, chimia și tot ce ține de profilul real. Dumitrița la susținut cu brio și mers la Universitatea din Padova, unde a învățat timp de trei ani. Apoi a făcut și masteratul în acest domeniu, învățând cum se construiește un material spațial de la început și până la sfârșit.

 

Cu fiecare curs pe care îl făceam, care era mai detaliat în tot ce ține de domeniul aerospațial, cu atât mai mult eu înțelegeam că îmi place asta mai mult. În toți acești ani de studii s-au întâmplat multe lucruri”, zice Dumitrița.

Tot în acest timp ea a devenit cofondatoarea unui proiect privind crearea unui dispozitiv care, datorită unui balon stratosferic, a fost ridicat la 35 km. Proiectul se numea „Ozon”. Dumitrița declară că acest proiect a avut un mare succes ceea ce i-a permis să deschidă în calea sa mai multe opțiuni.

Mama a fost un exemplu pentru mine. La 45 de ani ea a decis să ia diploma în mecatronică și acum este specializată într-un alt domeniu. Mama mereu mi-a demonstrat că nu este necesar să ai mușchi, să fii bărbat, pentru a face ceva”, afirmă ea.

În timpul studiilor, tânăra a făcut un schimb de experiență în Franța, unde a făcut un stagiu într-un laborator, iar obiectivul său era să creeze o metodă de control fără sensor pentru a verifica un motor, ceea ce i-a permis mai apoi să se specializeze în acest domeniu și să facă al doilea stagiu.

Iar la vârsta de 24 ani, Dumitrița a fost contactată de o companie cu o ofertă de muncă, unde până în prezent activează.

„Am făcut 600 km din nordul Franței pentru a merge la interviu. Au fost trei interviuri în total. Această companie este prima companie din Franța care a construit o rachetă. Aceste rachete sunt principalele rachete care sunt folosite de ESA”, povestește Dumitrița.

În cadrul companiei sunt 20 persoane dintre care doar Dumitrița este femeie.

„Ceea ce eu apreciez în echipa noastră e că nu a fost niciodată niciun fel de discriminare. (…) Eu pot vedea doar ceea ce ține de motor. Celelalte părți de rachetă sunt construite în diferite orașe din Franța. Produsul final e asamblat în sudul Americii și nu toți îl pot vedea. Îl pot vedea doar operatorii care activează acolo”, explică ea.

Femeia spune că cel mai frumos moment este lansarea rachetei, iar cei care au contribuit la acest lucru privesc evenimentul cu sufletul la gură.

„De multe ori mă gândesc la fetița cea mică din satul Holercani, care se uita la stele și visa departe, și îmi dau seama că acum am ajuns să activez în acest domeniu și să-mi realizez visul. Lucrez în acest domeniu de doi ani și îmi dau seama că niciodată nu poți cunoaște totul, că mereu ai ce învăța”, afirmă Dumitrița.

„Este important ca persoana să vorbească despre visul său și să depună mult efort în ceea ce face. Eu sunt un exemplu că totul este posibil, că nu există muncă pentru fată sau băiat”, zice ea.

Aici puteți urmări întregul monolog.

 

Distribuie articolul: