Olesea Sveclă, actriță de excepție și talentată regizoare, a fost onorată recent cu titlul de Artistă Emerită, distincție acordată personal de către Președintele Maia Sandu. Această recunoaștere vine ca o apreciere a contribuției sale remarcabile în domeniul teatrului moldovenesc și ca o confirmare a talentului său artistic incontestabil.

Cariera teatrală

Născută pe 16 noiembrie 1989 în Șoldănești, Olesea Sveclă a absolvit „Academia De Muzică, Teatru și Arte Plastice”, specialitatea Actor Teatru, Film, sub îndrumarea profesoarei Nelly Cozaru. Din anul 2016, face parte din trupa de actori a Teatrului Național „Mihai Eminescu”, unde a adus pe scenă interpretări memorabile.

Roluri Remarcabile

Într-o carieră impresionantă, Sveclă a interpretat o gamă variată de roluri, inclusiv:

  • Karola în „Joisărbătoare” (2020) de Katalin Thuroczy, regia Slava Sambriș
  • Lealea Cojocaru în „Dosarele Siberiei” (2019) de Petru Hadârcă
  • Didina Mazu, Masca în „Carnavalul” (2018) de I. L. Caragiale, regia Alexa Visarion
  • Antonette în „Aveți ceva de declarat?” (2016) de Georges Feydeau, regia Petru Hadârcă.

Spectacole montate și premii

Pe lângă cariera sa de actriță, Olesea Sveclă s-a dedicat și regiei, punând în scenă spectacole precum „Kebab” (2011) de Gianina Cărbunariu și „Stop the Tempo” (2019) de Gianina Cărbunariu. Performanțele sale regizorale i-au adus recunoaștere, incluzând „Premiul Președintelui Unitem” pentru debutul în regie (2012) și pentru regia spectacolului „Drept ca o Linie” (2016).

Felicitări, Olesea, și mult succes în continuare!

Momentul înmânării:

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Anatol Durbală (@anatol_durbala)

Distribuie articolul: