Într-un mesaj video, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a evidențiat impactul pozitiv al aderării la Uniunea Europeană asupra dezvoltării localităților din țară. Sandu a subliniat că integrarea Moldovei în UE va aduce nu doar o creștere semnificativă a fondurilor europene destinate dezvoltării comunităților locale, dar și o îmbunătățire considerabilă a nivelului de trai pentru toți cetățenii, indiferent de regiunea în care trăiesc.

Investițiile în modernizarea localităților înseamnă ridicarea nivelului de trai pentru moldoveni. Indiferent dacă locuiesc în centul R. Moldova, la Sud sau la Nord. Dar înseamnă și speranța că cei plecați vor vrea să revină pentru că acasă va fi și apă, și canalizare, școală bună și spital modern, drumuri sigure și locuri de muncă. Vom investi și mai mult, odată ce ne apropiem de UE. Aderarea la UE ne va permite tocmai acest lucru – să identificăm și mai mulți bani pentru localitățile noastre, a declarat Maia Sandu.

Conform datelor prezentate, în perioada 2020-2023, Republica Moldova a alocat 2,85 miliarde de lei pentru dezvoltarea locală, din care 1,8 miliarde au fost destinați programului „Satul European”. În plus, se estimează că următoarea etapă a programului va aduce încă 2,5 miliarde de lei. Maia Sandu a subliniat că aceste investiții reprezintă cea mai mare alocare de fonduri pentru dezvoltarea locală de la independență, totalizând aproape 5,4 miliarde de lei.

Distribuie articolul: