O nouă victorie în instanță pentru Marin Pavlescu, tânărul hărțuit în armată din cauza orientării sale sexuale. Un moldovean a fost obligat să plătească 59.000 de lei după ce l-a amenințat cu moartea la telefon. Decizia a fost pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Într-un comentariu pentru Genderdoc-M, Marin a subliniat că va continua să lupte împotriva discriminării și pentru drepturi egale pentru comunitatea LGBT+, scrie tv8.

Amintim că pe 19 iunie 2022, Marin Pavlescu a fost sunat insistent de un necunoscut, care l-a insultat și amenințat cu moartea. Victima a înregistrat discuția și a depus plângere la poliție. Inculpatul a fost dat în căutare, localizat în Italia și reținut la frontieră în august 2023, când a intrat în țară.

La un an distanță, instanța a decis că bărbatul este vinovat de amenințarea cu omor și vătămare gravă din motive de prejudecată. Acesta trebuie să achite amendă de 27.500 de lei, 10.000 de lei prejudicii morale și 21.500 de lei pentru cheltuielile de judecată ale lui Marin Pavlescu.

Dacă bărbatul nu va plăti amenda, instanța poate să-i schimbe sentința cu pedeapsă cu închisoarea, câte o lună de detenție pentru fiecare 5.000 de lei neachitați. Instanța a mai stabilit că bărbatul nu poate părăsi țara până nu-și ispășește sentința.

Sper că fiecare cetățean, înainte de a scrie un comentariu de ură sau de a amenința pe cineva din comunitatea LGBTQ+, să fie la curent că avem legi și vor răspunde pentru toate încălcările. Sper să fie un exemplu bun pentru toți oamenii care au un nivel de mentalitate mai restrâns…”, a reacționat spus Marin Pavlescu.

„Acest caz este unul extrem de important, este primul câștig în baza noilor modificări a Codului Penal cu privire la crimele și discursurile motivate de prejudecată. Sper că după această hotărâre, cetățenii Moldovei să înțeleagă că atunci când ameninți pe cineva, chiar și online, pentru că este persoană LGBT (sau din orice alt grup defavorizat) vei răspunde în fața legii. Și această gaură mare în buzunar, pentru că nu știi să-ți controlezi pornirile, este o pedeapsă lejeră, mai poți face și închisoare”, a declarat administratoarea Centrului GDM, Angelica Frolov.

Marin Pavlescu a ajuns în atenția opiniei publice acum trei ani, după ce a refuzat să se mai întoarcă în armată pe motiv că ar fi fost hărțuit și bătut de camarazii săi, pentru că este homosexual. Băiatul susține că toată unitatea a aflat despre orientarea lui sexuală după ce a discutat la telefon cu iubitul său. Ghinionul a fost că telefonul era împrumutat de la un superior, iar discuția – înregistrată.

Ulterior, Ministerul Apărării a comunicat că nu există dovezi de hărțuire, tratament inuman, violență fizică, verbală și psihologică și a solicitat fotografii sau certificat medical care „să confirme” că soldatul Marin Pavlescu este homosexual. Cazul a fost examinat în cadrul Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurării egalității în Republica Moldova. Prin urmare, s-a decis că Brigada de Infanterie Motorizată „Ștefan cel Mare” și Ministerul Apărării sunt obligate prin decizie de judecată să îi achite lui Pavlescu despăgubiri de 120 de mii de lei.

Distribuie articolul: