Patru medici obstetricieni-ginecologi au fost trimiși în judecată pentru că nu ar fi acordat asistența medicală corespunzătoare unei gravide, ceea ce a dus la decesul copilului nou-născut a doua zi. Incidentul s-a petrecut la mijlocul lunii aprilie 2021, la Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”.

Conform procurorilor, prima inculpată a fost contactată de o gravidă care prezenta semnele iminente ale nașterii. Urmând indicațiile acesteia, pacienta a fost internată cu diagnosticul de sarcină de 36 de săptămâni și ruptură prematură a membranelor amniotice și a fost examinată inițial de a doua inculpată.

Prima inculpată a sosit la spital și, împreună cu a treia inculpată, responsabilă pentru asistența medicală și reevaluarea planului de naștere, nu au asigurat managementul uterin adecvat. După administrarea analgeziei epidurale, acestea nu au monitorizat corespunzător pacienta și, împreună cu a patra inculpată, au decis aplicarea ventuzei obstetricale, deși ar fi fost necesară o operație cezariană.

Decizia medicilor a cauzat traumatisme fatale pentru nou-născut, care a decedat a doua zi. Toate cele patru inculpate pledează nevinovate. Medicii riscă până la 3 ani de închisoare și privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pentru o perioadă de la 2 la 5 ani.

Distribuie articolul: