National Health Service-NHS (Serviciul Național Medical) din Marea Britanie recrutează pacienți pentru primul studiu la scară largă de acest tip, cu speranțe mari că injecțiile personalizate ar putea schimba situația. Primul pacient este un lector universitar în vârstă de 55 de ani, diagnosticat cu cancer.

Vaccinurile împotriva cancerului sunt o formă de imunoterapie care tratează persoanele deja diagnosticate cu boala, spre deosebire de vaccinurile care protejează împotriva infecțiilor. Aceste vaccinuri sunt construite la comandă pentru fiecare pacient, prelevând o mostră din tumora acestuia și utilizând tehnologii precum secvențierea ADN-ului și inteligența artificială pentru a crea o injecție personalizată împotriva cancerului specific tumorii respective.

Aceste vaccinuri acționează prin instruirea celulelor pacientului să producă un antigen sau o proteină care poate distinge celulele canceroase de cele normale, stimulând astfel sistemul imunitar să acționeze împotriva bolii. Deși studiile sunt încă în stadiul incipient, există speranțe că aceste vaccinuri ar putea fi eficiente în tratarea unor tipuri variate de cancer, inclusiv melanomul.

Programul NHS oferă acces la aceste vaccinuri pentru mii de pacienți din Anglia prin studii clinice. Recrutarea a început deja, iar primul pacient care s-a alăturat acestui program este un lector universitar în vârstă de 55 de ani, diagnosticat cu cancer colorectal. Vaccinul său personalizat a fost creat prin analizarea specifică a tumorii sale și utilizarea tehnologiei ARNm, similară cu cea utilizată pentru vaccinul Pfizer/BioNTech Covid. Deși este prea devreme pentru a trage concluzii, medicii sunt încrezători în privința eficacității acestui tratament.

Pe baza datelor limitate pe care le avem în prezent cu privire la răspunsul din interiorul corpului la vaccin, acest lucru s-ar putea dovedi a fi o evoluție semnificativă și pozitivă pentru pacienți, dar sunt necesare mai multe date și continuăm să recrutăm pacienți potriviți în cadrul studiului pentru a stabili acest lucru în continuare”, a spus ea.

NHS a înrolat deja zeci de pacienți în programul său de lansare a vaccinului împotriva cancerului și va accelera acum recrutarea, mii de persoane urmând să aibă acces la testele de vaccinare împotriva cancerului în fiecare an. Pacienții cu cancer pot discuta cu medicul lor de familie pentru a afla dacă sunt eligibili pentru a se înscrie la aceste studii.

Cât de importantă este sosirea vaccinurilor împotriva cancerului?

Vaccinurile au revoluționat medicina, protejând milioane de oameni împotriva rujeolei și oreionului, a poliomielitei și a coronavirusului. De asemenea, acestea au eliminat variola, una dintre cele mai mortale boli din istoria omenirii. Acum, experții cred că acestea pot face parte din setul de instrumente necesare pentru a lupta definitiv împotriva cancerului. Ele nu vor înlocui prea curând chirurgia, chimioterapia sau radioterapia, dar ar putea juca un rol cheie în imunoterapie, a patra armă împotriva cancerului.

Ce este Cancer Vaccine Launch Pad?

Schema NHS din Anglia este prima de acest fel din întreaga lume. Scopul acesteia este de a recruta mii de pacienți cu cancer, un serviciu de potrivire punându-i în teste clinice ale vaccinurilor care i-ar putea ajuta.

Distribuie articolul: