Dumitru Alaiba, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a prezentat aspectul buletinului său de identitate în format electronic. „Aproape 5 mii de oameni, care ne ajută să testăm aplicația EVO, au acte de identitate electronice la ei în telefon. La revedere plastic și „copia buletinului”. Curând, foarte curând”, a scris ministrul.

 

„Acesta e buletinul meu de identitate electronic din aplicația EVO. Deja aproape 5 mii de oameni, care ne ajută să testăm aplicația EVO, au acte de identitate electronice la ei în telefon.

La revedere plastic și „copia buletinului”. Curând, foarte curând.

Este așa un document magic în țara noastră. El nu e unul oficial, dar e foarte, foarte puternic. Acest document se numește „copia xerox a buletinului de identitate”. Fără acest document nu poți face mai nimic.

Deschizi o companie? Vinzi/cumperi un apartament? Un act notarial? Aproape orice ai avea nevoie de la bancă? Încă, și încă, și încă o copie a buletinului. Și încă. E până într-atât de stupid, încât, recunoașteți, probabil aveți pe undeva la îndemână buletinul scanat, că poate să trebuiască oricând.

Ei bine, asta va deveni istorie. De asemenea, va deveni învechită însăși practica de a avea buletinul de plastic la tine. Aceste timpuri vin, ele nu sunt deloc departe și eu personal cred în acest viitor.

În aplicația EVO ai să ai actele de identitate la un click distanță. Oriunde ai nevoie de buletin, permis de conducere, ai să arăți buletinul electronic cu codul QR și te-au identificat.

Cu legislația deja totul e rezolvat – colegii din Parlamentul Republicii Moldova au votat încă la începutul anului modificări la legi care să instituie actele de identitate electronice cu aceeași valoare juridică. Opoziția, desigur, nu au votat, dar asta altă discuție.

Am scăpat de ștampilă (ok, aproape am scăpat..) – o să scăpăm și de „copia xerox a buletinului de identitate”. Desigur, asta nu va fi peste noapte și practica nu va fi uniformă. Desigur, mulți funcționari vor avea șoc cultural constant, dar ne vom adapta cu siguranță și aici.

Dar să nu aveți nici un dubiu – aceste timpuri vin. Și vom fi printre câteva state din Europa care deja au implementat așa o chestie. Comod, rapid, ieftin, sigur și, ca să zic așa, tare sexy.
PS: Iar poza din buletin îmi amintește de eu cel adevărat”, a scris Dumitru Alaiba.

Începând cu anul 2025, modovenii vor avea carte de identitate în loc de buletine. De asemenea, cetățenii străini vor primi cărți de rezidență în loc de permise de ședere. Un proiect care prevede acest lucru a fost votat în lectură finală de către 79 de deputați.

Distribuie articolul: