Participanții la gestionarea consecințelor dezastrelor de la Centrala Atomică Cernobîl vor primi locuințe. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat în lectura finală de către deputați.

Proiectul reglementează modul de transfer gratuit a 80 de apartamente dintr-un bloc situat în municipiul Chișinău, pe strada Alba Iulia nr. 91/3, pentru a furniza spațiu de locuit participanților la gestionarea consecințelor dezastrelor de la Centrala Atomică Cernobîl. Pentru construcția acestui complex locativ, au fost alocate gradual 67 de milioane de lei din bugetul de stat.

Pentru a fi eligibil pentru o locuință, solicitantul trebuie să îndeplinească mai multe cerințe, cum ar fi: să fie cetățean al Republicii Moldova; să dețină legitimația de participant la gestionarea consecințelor dezastrelor de la Centrala Atomică Cernobîl, emisă de autoritatea administrativ-militară; să nu dețină în proprietate sau coproprietate, atât în țară, cât și în străinătate, nicio altă locuință, teren pentru construcții modulare sau casă construită în asocieri agricole. În același context, locuințe pot fi solicitate de către persoanele care nu au beneficiat de sprijin din partea statului, a autorităților administrației publice centrale sau locale, sau prin intermediul proiectelor statului pentru procurarea sau construcția locuințelor, în conformitate cu legislația; nu au vândut sau donat o locuință obținută după anul 1986, și nu au participat la privatizarea locuințelor, terenurilor pentru construcții sau caselor cooperatiste obținute anterior de la stat.

Dosarele solicitanților vor fi evaluate într-un interval de maxim 6 luni de către o comisie stabilită de Guvern, care va include reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Finanțelor, Cancelariei de Stat, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerului Apărării, Serviciului de Informații și Securitate, și altele.

Conform datelor statistice prezentate în expunerea de motive a proiectului, la începutul anului 2023, din cei peste 3500 de participanți la gestionarea consecințelor dezastrelor de la Cernobîl, erau în viață 1733 de persoane, dintre care 1604 aveau diferite grade de dizabilitate

Distribuie articolul: