În dimineața zilei de 28 septembrie, la ora 10:00, la Moscova, a încetat din viață celebrul autor Ion Druță, la vârsta de 95 de ani, conform unei postări pe Facebook făcute de Editura Cartier.

Născut pe 3 septembrie 1928, în comuna Horodişte, fostul judeţ Soroca, Ion Druță și-a început cariera literară în anii ’50 cu primele sale povestiri. Primul său volum, “La noi în sat”, a fost publicat în 1953, iar apoi a scris alte povestiri și romanul “Frunze de dor”, publicat în 1957. A colaborat cu diferite publicații și a absolvit cursurile Superioare de Literatură de la Institutul de Literatură „A. M. Gorki” al Uniunii Scriitorilor din URSS în 1957.

Deși a fost criticat aspru de autoritățile comuniste din RSS Moldovenească, în special pentru romanul său “Povara bunătății noastre”, autorul s-a stabilit în cele din urmă la Moscova în 1959.

Ion Druță a fost și un dramaturg prolific, cu numeroase piese de teatru montate cu succes în RSSM și în întreaga fosta URSS. A primit numeroase premii și distincții de-a lungul carierei, inclusiv Premiul de Stat al RSS Moldoveneşti și titlul de Scriitor al Poporului.

Opera sa cuprinde romane precum “Clopotnița”, “Întoarcerea țărânei în pământ” și “Biserica Albă”, dar și lucrări pentru copii, precum “Balada celor cinci motănași” și “Povestea furnicii”. În 2020, a publicat un almanah epistolar intitulat “Despărțirea apelor” la Editura Cartier.

Distribuie articolul: