Se numără voturile la alegerile prezidențiale din Turcia, care par să se îndrepte spre un tur de două săptămâni, adică pe data de 28 mai,  scrie bbc.com. Atât președintele Recep Tayyip Erdoğan, cât și Kemal Kılıçdaroğlu spun că vor accepta un concurs din turul al doilea.

Un candidat are nevoie de 50% din voturi pentru a câștiga, sau avem un tur. Erdoğan și Kılıçdaroğlu le-au spus fiecare suporterilor lor că cred că pot câștiga alegerile. Aceste alegeri vin într-un moment crucial pentru Tturcia, care se luptă cu o inflație ridicată și a suferit recent cutremure devastatoare.

Aproximativ un milion de expatriați turci au votat la alegerile prezidențiale, cu cea mai mare prezență la vot printre cei care locuiesc în Germania, Canada și SUA, potrivit agenției de stat Anadolu. Consiliul Electoral Suprem spune că creșterea voturilor în străinătate face parte din ceea ce a întârziat numărarea voturilor. Agenția spune că sprijinul pentru Erdogan a fost mare în nordul Africii și în părți din vestul Europei, în timp ce America și Oceania l-au susținut pe Kilicdaroglu. Consiliul Electoral Suprem spune că creșterea voturilor în străinătate face parte din ceea ce a întârziat numărarea voturilor.

În perioada premergătoare alegerilor, președintele Turciei Erdogan a avut în continuare un sprijin larg, dar problemele sale interne s-au acumulat și s-a confruntat cu cel mai puternic concurent al său de când a condus Turcia pentru prima dată, acum 20 de ani.

Un număr tot mai mare de turci îl acuză pentru inflație, în prezent de 44%, și pentru reacția lentă a guvernului său la cutremurele gemene din februarie. Are încă carisma, dar principalul său rival, Kemal Kilicdaroglu, promite că va unifica o țară polarizată. Erdogan și-a mărit constant puterile de la premier în 2003 la ales președinte în 2014. Dar în 2017 și-a extins puterile și mai mult, renunțând la rolul de prim-ministru și devenind președinte executiv, ca răspuns la o lovitură de stat eșuată.

El conduce țara dintr-un palat vast, cu o mare parte din mass-media controlată de aliați, în timp ce rivalul său promite un nou început și un sfârșit al guvernării oamenilor puternici.

Distribuie articolul: