Autoritățile din Texas au dat numele bărbatului, Mauricio Garcia, în vârstă de 33 de ani, un bărbat înarmat puternic care a ucis opt persoane, inclusiv copii, într-un mall din Dallas, informează bbc.com. Bărbatul, din Dallas însuși, a fost împușcat mort de un ofițer de poliție care participa la un alt apel în zonă.

Omul înarmat din atacul de sâmbătă a folosit o pușcă în stil AR-15 și a purtat echipament de luptă, a declarat președintele Joe Biden. Anchetatorii citați de presa americană spun că este posibil să fi avut legături cu extrema dreaptă, așa cum sugerează un plasture vestimentar pe care l-a purtat.

Două surse au declarat pentru CBS News – partenerul american al BBC – că patch-ul purta literele RWDS, care înseamnă „Right Wing Death Squad” – despre care se crede că este un grup neo-nazist. Poliția a percheziționat un hotel din apropiere unde stătea Garcia, precum și o casă din oraș, spun rapoartele. A deschis focul asupra cumpărătorilor de la mall-ul Allen Premium Outlets, în suburbiile din nordul Dallasului. Cel puțin trei victime rănite au rămas în stare critică duminică.

Garcia avea și o armă de mână, iar în mașina lui au fost găsite mai multe arme și muniții, a spus un anchetator. O sursă din forțele de ordine a declarat pentru CBS că a folosit o armă de asalt pentru a-și doborî victimele și au fost găsite mai multe cartușe de muniție asupra persoanei sale. Purta echipament balistic blindat. Anchetatorii caută rețelele sociale și conturile online în căutarea indicii dacă ar fi avut legături cu extremiștii violenți domestici și cu persoane care au aceleași opinii.

Cei îndoliați au amenajat un memorial pentru victimele împușcăturii la mall-ul Allen

Președintele Biden a cerut interzicerea unor astfel de puști de asalt duminică mai devreme, deplângând ceea ce el a numit „cel mai recent act de violență cu arme care devastează națiunea noastră”.

Confirmând că copii au fost uciși în atac, președintele a spus că „prea multe familii au scaune goale la mesele lor” – și a cerut încă o dată oponenților săi politici din partidul republican să susțină un control mai dur al armelor.

Se pare că Garcia lucra ca agent de securitate în momentul împușcăturii și nu avea antecedente penale serioase. Imaginile păreau să-l arate pe suspect coborând din vehiculul său în parcarea centrului comercial și deschizând focul asupra oamenilor care mergeau în apropiere fără avertisment.

 

O femeie care lucrează în mall a spus că primul pe care a aflat despre atac a fost un client care s-a apropiat de ea și a avertizat: „Toți trebuie să închideți ușile”.

„Am fost confuz. Următorul lucru pe care îl știi, auzim împușcături… tot ce auzi este ca 50, 60 de împușcături”, a spus ea. Ne-am păstrat calmul cât am putut, am încercat să ne liniștim clienții… am închis ușa, totul este închis. Nimeni nu poate cumpăra nimic. Ne ascundem cu toții în spate.”

Un alt martor, Elaine Penicaro, a spus că își termina excursia la cumpărături când a auzit „toate acestea popping”.

Momentul când se aud focuri de armă auzite în timp ce oamenii fug de mall-ul din Texas poate fi urmărit aici.

„Așa că ne-am cam oprit cu toții. Dar apoi o secundă mai târziu, gen pop, pop, pop, pop, pop. Și am văzut scântei zburând de parcă ar fi fost chiar în fața noastră”, a spus ea. “Așa că tocmai am fugit în magazinul Converse. Au încuiat ușa. Ne-am așezat cu toții în spate – și acolo am rămas.”

Vorbind cu CBS, Steven Spainhouer a descris cum s-a repezit la fața locului după ce a primit un telefon de la fiul său care a raportat că a împușcat. El a vorbit despre „măcel insondabil”.

El a spus că cel puțin trei victime nu au putut fi salvate chiar și după ce a aplicat RCP. „Prima fată la care am mers era ghemuită, acoperindu-și capul în tufișuri”, și-a amintit el. „Așa că am simțit un puls, i-am tras capul într-o parte și nu avea față”.

A ajutat un băiat care se afla sub cadavrul mamei sale. „Când am răsturnat-o pe mama, a ieșit. L-am întrebat dacă este bine și mi-a spus: „Mama este rănită, mama este rănită”. Așa că, în loc să-l mai traumatizez, l-am tras după colț, l-a așezat”. Băiatul era „acoperit din cap până în picioare” de sânge, a spus dl Spainhouer.

Președintele Biden a ordonat ca steagul SUA să fie arborat în berb pe clădirile federale. Apelul său pentru un control mai strict al armelor a fost însă văzut diferit de guvernatorul republican din Texas, Gregg Abbott.

Vorbind la Fox News duminică, el a spus că scopul său este să vizeze posesia de arme de către criminali și să facă față unei crize în creștere de sănătate mintală, mai degrabă decât să ia în considerare interdicții mai largi.

„Acesta este ceva cu care ne-am confruntat în ultimul an și există câteva posibile soluții ușoare, cum ar fi adoptarea de legi, la care lucrăm în acest moment, pentru a scoate armele din mâinile criminalilor periculoși și pentru a crește pedepsele. pentru ca criminalii să posede arme”, a spus el.

„Un lucru pe care îl putem observa foarte ușor și este că a existat o creștere dramatică a cantității de furie și violență care are loc în America. Și ceea ce face Texas într-un mod important, lucrăm pentru a aborda această furie. și violența mergând la cauza sa rădăcină, care abordează problemele de sănătate mintală din spatele ei”.

 

Distribuie articolul: