Imprudența, graba sau poate neatenția, a fost motivul care a furat viața unei fetițe de 12 ani din Chișinău. Oamenii apropiați, organele de drept și martorii își pun întrebarea, care a fost cauza producerii tragicului accident de la Ciocana. Lovitura mortală în una din sectoarele capitalei, unde un troleibuz a tamponat o copilă de 12 ani, în timp ce ea traversa strada pe trecerea de pietoni regulamentar. Una dintre pasagerele care se deplasa cu acel vehicul a declarat în cadrul emisiunii PULS de la Orizont TV, că, indiferent de cauză, cea mai mare responsabilitate o poartă șoferița care și-a luat angajamentul să transporte persoane.

Elena Zaiaț, pasageră în troleibuzul nr.13: Într-adevăr nu are nimic graficul, cu aceea că ea nu poate domina. Ea nu era stăpână pe ea, ea nu putea controla acest mijloc de transport. Haideți să fim serioși, atâta timp cât tu ți-ai luat această responsabilitate, tu ești conștientă că o să urce femei însărcinate, o să urce mame cu copii, o să urce bătrâni care ei nu aleargă, tu trebuie să ai răbdarea necesară, să aștepți ca ei să urce și să coboare, tu nu vii cu problemele de acasă, gesticulezi la fiecare transport, toți oamenii erau vinovați, doar ea era corectă, pe dânsa toți o deranjau, ea nu putea controla troleibuzul. Noi eram hurducați tot drumul. Este responsabil și cel care i-a dat cheile, și acel care a învățat-o, care a făcut practica cu ea, trebuie să fie o persoană responsabilă, care i-a arătat traseul dat, poate fi și acea persoană responsabilă, că așa a învățat-o.

Elena, a  coborât din acel troleibuz cu doar câteva stații înainte de accidentul îngrozitor, spune că în timpul călătoriei și-a făcut impresia că șoferița pur și simplu nu putea manevra vehiculul.

Elena Zaiaț, pasageră în troleibuzul nr.13: Eu ca mamă, nu pot să accept să văd acel video, unde se vede că doamna nu frânează deloc, cu toate că ea tot drumul a frânat, ea știa unde e frâna, ea cu siguranță știa unde-i frâna, pentru că ea tot drumul a frânat, noi toți eram în stare de șoc, eu am ieșit traumatizată psihic din acel troleibuz, cu toate că nu era stația mea. De ce? Pentru că doamna nu putea stăpâni troleibuzul.

După acest accident, reporterii Orizont TV , au reușit să primească careva informații anonime de la colegii șoferiței. Aceștia, au declarat ca doamna avea doar o săptămână experiență, dar a fost plasată pe cel mai greu traseu, din cauza ambuteiajelor și timpului scurt de parcurgere a acestuia. Ei au mai adăugat, că au solicitat conducerii schimbări în acest traseu, dar fără vreun răspuns.
Mai mult, colegii au menționat că, șoferița conducea cu grabă din cauza că un alt troleibuz de pe linie o ajunsese din urmă. Dar, cel mai grav este că, es nu și-a dat seama de accidentul petrecut până când pasagerii nu ar fi anunțat-o.

Aducem aminte că, accidentul care a spulberat viața fetei de numai 12 ani a avut loc pe 24 martie, pe bulevardul Micrea cel Bătrân. Copila se îndrepta spre ora de engleză, traversând regulamentar, la zebra, când a fost călcată de troleibuz. Fata a decedat la fața locului.

În data de 27 marie, opt angajați din cadrul Regiei Transport Electric Chișinău au fost suspendați din funcție, pe perioada unei anchete de serviciu, inițiată în urma cazului de vineri, fapt confirmat și de RTEC. Instituția a anunțat verificări suplimentare și controale mai riguroase a șoferilor de troleibuze, atât starea fizică, cât și cea psihologică a acestora.

Primarul Ion Ceban a solicitat însă și verificarea riguroasă a angajaților de la Parcul Urban de Autobuze. În plus, edilul a cerut explicații de la toți responsabilii RTEC, privind faptele care ar fi putut provoca tragedia de vineri. El a mai spus să se facă examinarea încălcărilor circulației rutiere, cine și cât de des admite încălcări.

Distribuie articolul: