Orice femeie a purtat în viața ei un sutien. Totuși pentru multe femei purtarea unui sutien este un chin. În fond, ar trebui să fie alegerea oricărei femei și acesta nu ar trebui să fie constrânsă să poarte un obiect vestimentar incomod. Iată care sunt avantajele purtării sutienului și de ce ar trebui să-l purtăm. 

Atunci când alegem sutienul e necesar să ținem cont de mărimi și să-l cumpărăm pe cel potrivit. Studiile estimează că peste 80% dintre femei poartă mărimea greșită de sutien, 70% dintre noi poartă sutiene prea mici, în timp ce 10% poartă sutiene prea mari.

Foto: e-medicina.md

În plus, potrivit Institutului de Osteopatie, există dovezi că mărimile mai mari ale sânilor/cupelor pot fi un factor care contribuie la modificări ale posturii, care, la rândul lor, pot duce la dureri musculo-scheletice.

Provoacă sutienul dureri de spate?

Depinde de tipul de sutien pe care îl porți (un sutien de zi cu zi, un sutien sport etc.). Există, de asemenea, o multitudine de factori care pot contribui la durerile de spate.

Sutienele  sport pot oferi adesea prea mult sprijin și pot împiedica funcționarea corectă a cutiei toracice, slăbind astfel mușchii spatelui și suprasolicitând ligamentele sânilor. Cu toate acestea, dacă faci exerciții fizice regulate, este important să ai un anumit sprijin, altfel riști să deteriorezi structura internă a sânului.

Atunci când nu porți sutien în timpul unui antrenament, spatele, mușchii gâtului și trapezul (un mușchi important al spatelui) vor trebui, de asemenea, să muncească mult mai mult pentru a-ți echilibra greutatea. Așadar, în timpul antrenamentului fizic ar trebui să porți sutien.

De ce ar trebui să purtăm un sutien

Funcția principală a sutienului este de a susține greutatea și structura sânului. Însă sutienele strâmte pot, de asemenea, să afecteze grav cutia toracică, precum și să provoace dureri de spate și de gât.

Dacă bretelele sutienului sunt largi și cureaua de la spate este strânsă, se va ajunge la un echilibru incorect. Oamenii se bazează adesea pe partea greșită a sutienului – cureaua de la spate – fără să se gândească la suportul de ridicare.

Ar trebui să purtăm sutien în timp ce stăm acasă?

Purtarea unui sutien nu este necesară atunci când nu faci activități fizice. Susținerea completă a sânilor oferă confort, înainte de toate, dar ajută și la ameliorarea durerilor de spate.

Un sân poate cântări mai mult de un kilogram atunci când ai cupa D sau mai mare. Presiunea asupra întregului corp este uriașă, mai ales pentru spate. Nu uitați că sânii sunt compuși din țesuturi grase, glandulare și adipoase și doar pielea și ligamentele îi susțin.

Dacă sutienul îți provoacă disconfort, atunci poate că nu porți mărimea potrivită sau calitatea sutienului nu este suficient de bună pentru a oferi tot sprijinul și confortul de care ai nevoie. Un sutien potrivit e confortabil și nu-ți provoacă dureri.

Totuși, dacă dorești să renunți  complet la sutien, atunci alege un sutien sport fără arcuri sau un maiou cu sutien.

A purta sau nu sutien este o alegere personală. Pentru cele care nu simt nevoia, este alegerea lor. Pe de altă parte, dacă unele caută susținere sau simt disconfort din cauza greutății sânilor, atunci este indicat să aleagă sutienul potrivit.

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale purtării unui sutien

Dacă sutienul este potrivit, greutatea bustului va fi distribuită, ceea ce înseamnă că grupurile musculare majore din spate, gât și umeri nu vor fi supuse la niciun fel de efort. În unele cazuri, respirația poate fi, de asemenea, mai ușoară, deoarece un sutien corect ajustat va ridica bustul de pe cutia toracică. În plus, există și efectul evident că un sutien bine ajustat este bun pentru stima de sine și încrederea în sine. Însă nu se recomandă să porți un sutien toată ziua și toată noaptea.

Dacă nu purtăm sutien, nu vom avea sâni fermi?

Nu există nicio dovadă că lăsarea sânilor este cauzată de faptul că nu porți sutien. În schimb, există o mulțime de factori biologici și genetici care cresc sau scad probabilitatea de lăsare a sânilor. Cu toate acestea,  ar trebui să porți un sutien sportiv în timpul sportului, deoarece dacă nu faci acest lucru poate crește riscul de deteriorare a ligamentelor.

Distribuie articolul: