Șeful ONU António Guterres, a condamnat invazia rușilor în Ucraina ca fiind o „insultă” către conștiința colectivă a lumii, scrie bbc.com. Această declarație a fost făcută la Adunarea generală la un an de la începutul războiului.

 

La întrunire a fost discutată propunerea, aprobată de Ucraina și aliații săi, de a cere Rusiei de a-și retrage imediat trupele armate. Ucraina speră că țările care îi sprijină vor da dovadă și de solidaritate.

Vasile Nebenzia, ambasadorul Kremlinului în ONU a declarat însă că, Statele Unite ale Americi ar fi cei care vor să implice întreaga lume în acest război.

Amintim că la data de 24 februarie anul 2022, președintele rus Vladimir Putin a trimis trupe armate spre Ucraina. În acea dimineața peste 200 000 de soldați au invadat teritoriul. Acesta fiind cea mai mare invazie din Europa încă din vremurile celui de-al doilea război mondial.

Organizația Națiunilor Unite a estimat pierderi umane în număr de peste 7000 de cetățeni, dar numărul acesta este probabil mult mai mare.

Primarul orașului Mariupol, unde au fost doar activități „pașnice”, a numărat peste 21 000  decedați doar în luna aprilie.

Potrivit americanilor, rușii și ucrainenii au pierdut în luptă 100 000 de soldați. Iar refugiați ucraineni ar fi fost peste 13 milioane de oameni.

Afirmația lui Putin potrivit căreia operațiunea sa era necesară pentru „demilitarizarea și denazizarea” Ucrainei. Această afirmație a fost respinsă de Ucraina și aliații săi și a fost înțeles ca un șiretlic pentru un atac neprovocat.

Domnul Gutterres a mai adăugat că, această invazie este o încălcare a Cărții Națiunilor Unite și a drepturilor omului. Războiul acesta a accentuat instabilitatea regională și alimentează tensiunile și diviziunile globale. El abate atenția și resursele de la alte crize și provoacă probleme globale.

„E timpul să ne întoarcem de la prăpastie” a declarat el. Lupta aceasta nu este o soluție, este o problemă. Oamenii nu au nevoie de el, ei vor pace și liniște.

Șaizeci de țări au sponsorizat rezoluția, care subliniază „ necesitatea de a ajunge, cât mai curând posibil, la o pace cuprinzătoare, justă și de durată”. Cu toate acestea puțin probabil ca acesta să aibă o mare influența asupra acțiunilor Rusiei și Ucrainei.

În ultimul an, Adunarea Generală a votat rezoluții similare care se opun invaziei Rusiei. În octombrie 143 de state membre au votat pentru a condamna anexarea ilegală de către Moscova a unor părți ale Ucrainei. Rusia, Belarus, Siria și Coreea de Nord s-au opus moțiunii. India și China s-au numărat printre cele 35 de state care s-au abținut.

Domnul Guterres a vorbit și pe seama discursului lui Putin, în care acesta învinuiește Occidentul pentru război. Acesta a suspendat tratatul cheie privind armele nucleare, după aceea președintele american a lăudat Occidentul pentru democrația cu care a rezistat agresiunii ruse.

Miercuri, Putin s-a întâlnit la Moscova cu principalul oficial de politică externă al Chinei, Wang Yi. El a declarat că cooperarea cu Beijingul este „foarte importantă pentru stabilizarea situației internaționale”. Vizita a marcat încheierea pretenției Chinei de neutralitate în ceea ce privește războiul din Ucraina.

Distribuie articolul: