Un trio de telescoape au surprins o nouă imagine a Soarelui care dezvăluie lumina invizibilă a stelei. Oamenii pot vedea lumina optică sau vizibilă, dar multe lungimi de undă de lumină rămân ascunse vederii, informează CCN.

Misiunea NuSTAR a NASA, sau Nuclear Spectroscopic Telescope Array, a putut observa razele X eliberate de cele mai fierbinți puncte din atmosfera stelei. Deși telescopul nu poate vedea întregul Soare de pe orbita sa în jurul Pământului, a luat 25 de imagini cu raze X de înaltă energie ale atmosferei solare în iunie.

Telescopul, lansat în iunie 2012, a fost conceput pentru a observa găurile negre masive și stele prăbușite în afara sistemului solar, dar are și o perspectivă unică a Soarelui.

În fotografia compozită de mai sus, acele puncte cu raze X, reprezentate în albastru, au fost combinate cu datele din misiunea Hinode a Agenției de Explorare Aerospațială Japoneză, prezentate în verde, și din Suita de imagistică atmosferică a Observatorului Dynamics. NASA Solar, în roșu.

Telescopul cu raze X al lui Hinode este conceput pentru a detecta razele X cu energie scăzută, în timp ce Observatorul de dinamică solară captează lumina ultravioletă extremă.

Unul dintre cele mai mari mistere ale Soarelui este de ce atmosfera sa exterioară, sau corona, este de cel puțin 100 de ori mai fierbinte decât suprafața sa. Astronomii cred că căldura de la coroană, care ajunge la 1 milion de grade Celsius, s-ar putea datora nanoflarelor din atmosfera solară.

În timp ce NuSTAR observă razele X de înaltă energie de la Soare în albastru (stânga), misiunea Hinode a captat razele X de energie scăzută în verde, iar Observatorul de dinamică solară a detectat lumina ultravioletă, afișată în roșu. Credit: JPL-Caltech/JAXA/NASA

Crește activitatea erupțiilor solare
Activitatea Soarelui crește pe măsură ce atinge maximul solar.

La fiecare 11 ani, Soarele încheie un ciclu solar de activitate calmă și furtunoasă și începe unul nou. Actualul ciclu solar, Ciclul Solar 25, a început oficial în decembrie 2019, iar următorul maxim solar, când soarele este cel mai activ, este proiectat să aibă loc în iulie 2025.

Este important să înțelegem ciclul solar, deoarece vremea spațială cauzată de soare, erupțiile solare și evenimentele de ejecție în masă coronală pot afecta rețelele electrice, sateliții, GPS-ul, companiile aeriene, rachetele și astronauții în spațiu.

În ultimul an, misiunile solare au capturat mai multe erupții sau explozii mari de căldură, lumină și particule. Nanoflarele sunt mult mai mici, dar apar mai frecvent decât cele mari.

Cu toate acestea, ambele tipuri de fenomene generează material mai fierbinte decât temperatura medie a coroanei.

Nanoflacurile sunt prea slabe pentru a fi distinse de luminozitatea Soarelui atunci când apar, dar NuSTAR poate detecta materialul energetic creat de nanorefurii care apar aproape unul de celălalt. Datele de la telescop pot ajuta oamenii de știință să monitorizeze frecvența cu care apar aceste erupții.