Prim-ministra Lituaniei, Ingrida Shimonite, consideră că predarea limbii ruse ca a doua limbă străină în școlile lituaniene ar putea fi înlocuită cu limba poloneză.

„Sunt cu adevărat în favoarea prezenței cât mai mult posibil a limbii poloneze în școli ca limbă străină”, a declarat ea într-un interviu acordat miercuri postului de radio polonez Znad Wilii din Vilnius. „Nu ar fi dificil să găsim profesori polonezi  deoarece există școli poloneze în Lituania, unde profesorii se pot transfera în școli lituaniene pe măsură ce numărul de elevi scade”, anunță Interfax.

„Aș vrea ca elevii să aibă o alegere mai bună la școală decât limba rusă. Însă singura a doua limbă străină pe care o putem oferi este poloneza, pentru că pur și simplu nu avem profesori care să poată preda în alte limbi. Aș fi cu totul și cu totul de acord ca letona și poloneza să fie disponibile cât mai mult posibil ca a doua limbă străină”, a spus Șimonite.

Potrivit Ministerului lituanian al Educației, Științei și Sportului, limba rusă ca a doua limbă străină a rămas cea mai populară limbă în școli în acest an școlar, fiind aleasă de aproape 15.000 de elevi de clasa a șasea. Autoritățile lituaniene din domeniul educației au recomandat școlilor să renunțe la rusă ca a doua limbă străină.

Distribuie articolul: