Principala condiție pentru intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană este încheierea războiului și retragerea armatei ruse de pe teritoriul ucrainean. Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene, a declarat acest lucru într-un interviu acordat Deutsche Welle. OP a adăugat că UE ar trebui să sprijine Ucraina în drumul său spre aderare, scrie presa ucraineană


„Nu, este imposibil. Dar ideea este că Ucraina iese din acest conflict ca o învingătoare, suverană, independentă, liberă și capabilă să facă singură această alegere. Și cred că Ucraina luptă pentru ca acest lucru să se întâmple. Uniunea Europeană ar trebui să sprijine Ucraina în atingerea acestui obiectiv”, a explicat Timmermans situația.


În același timp, vicepreședintele Comisiei Europene a comparat aderarea Ucrainei la UE cu cea mai mare extindere unică a comunității în 2004 din punct de vedere al importanței. „Va schimba cu adevărat natura Uniunii Europene”, a spus el. „Pentru a demonstra acest lucru, trebuie să arătăm ce putem face exact pentru a aduce Ucraina mai aproape de UE”, a spus Timmermans, remarcând realizările Kievului în îndeplinirea celor șapte criterii pe drumul către UE.


„Ar trebui să răspundem la aceasta spunând Ucrainei: OK, acum ați adoptat această lege, în următorii ani vă vom ajuta să o implementați și vă vom sprijini pentru ca implementarea ei să aibă succes. Acest proces de preaderare va fi extrem de important, dar trebuie să începem imediat”, a explicat el.


Aderarea Ucrainei la UE
La 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Ucrainei statutul de candidat la aderarea la UE. Totodată, Comisia Europeană a oferit recomandări privind introducerea reformelor pe care Ucraina trebuie să le implementeze.

Printre acestea: accelerarea selecției judecătorilor Curții Constituționale; continuarea reformei sistemului de justiție; lupta împotriva corupției și spălării banilor; legea deoligarhizării; legea mass-media; adoptarea și punerea în aplicare a legii privind minoritățile naționale.

Pe 16 decembrie, a devenit cunoscut faptul că, în primăvara lui 2023, Comisia Europeană va evalua progresul Ucrainei în implementarea celor șapte recomandări necesare pentru a începe negocierile privind aderarea Ucrainei la UE.