Anul 2022, a fost plin de evenimente, care au influențat lumea. Publicația New York Post a realizat o listă cu 10  lucruri care s-au întâmplat pentru prima dată în 2022.

  1. Apple devine prima companie care atinge o valoare de 3 trilioane de dolari la bursă

În luna ianuarie, valoarea Apple a atins pentru scurt timp pragul de 3.000 de miliarde de dolari, devenind astfel prima companie cotată la bursă care reușește acest lucru. De atunci, valoarea  a scăzut din cauza efectelor pandemiei Covid-19 și a inflației. Apple a fost, de asemenea, prima companie care a fost evaluată la 1.000 de miliarde de dolari, în 2018, și la 2.000 de miliarde de dolari, în 2020.

  1. Victoria’s Secret angajează un model cu sindromul Down

Modelul portorican Sofía Jirau este prima femeie cu sindrom Down care a devenit model Victoria’s Secret. Ea apare în campania publicitară Love Cloud a companiei de modă, care pune accentul pe diversitate și incluziune.

  1. Microplasticele sunt detectate în sângele uman

Un studiu publicat în martie, în Environment International, a descoperit microplastice în sângele uman. Aproximativ jumătate dintre participanții  aveau în sânge polietilen tereftalat – un polimer care se găsește în sticlele de apă și în ambalajele alimentare.

  1. Un platou de gheață se prăbușește în Antarctica de Est

Platforma de gheață Conger s-a prăbușit în luna martie. Prăbușirea platformei de gheață de 450 de kilometri pătrați a avut loc mai devreme decât se așteptau experții și într-o parte a continentului considerată mai puțin vulnerabilă la efectele schimbărilor climatice.

  1. Oamenii de știință captează o imagine a găurii negre din Calea Lactee

Sursa foto: Quanta Magazine

În luna mai, oamenii de știință au dezvăluit prima imagine a lui Sagittarius A*, o gaură neagră din centrul galaxiei noastre. Acesta a fost rezultatul unui efort internațional cunoscut sub numele de proiectul Event Horizon Telescope. În 2019, aceeași echipă de oameni de știință a dezvăluit prima imagine a unei găuri negre din centrul galaxiei M87, care este de 1.500 de ori mai mare decât Sagittarius A*.

  1. Femeile arbitrează la Cupa Mondială de fotbal masculin

Sursa foto: The Guardian

Stéphanie Frappart din Franța a devenit prima femeie arbitru principal la un meci de Cupa Mondială când a arbitrat un meci între Costa Rica și Germania, în Qatar, în decembrie. Acesta a fost, de asemenea, primul meci de la Cupa Mondială masculină care a avut o echipă de arbitri formată numai din femei: Asistentele doamnei Frappart au fost Neuza Back din Brazilia și Karen Diaz Medina din Mexic.

  1. Femeile sunt numite în funcții de nivel înalt la Vatican și Al Azhar

Pentru prima dată, trei femei au fost numite într-un comitet al Vaticanului care îi oferă consiliere  Papei Francisc în privința candidaților pentru episcopi în Biserica Catolică. Iar în Egipt, moscheea Al Azhar a numit o femeie în funcția de consilier al marelui imam, șeicul Ahmed el-Tayeb, o premieră în istoria de 1.000 de ani a instituției islamice.

  1. Rămășițele unui clan de Neanderthal sunt găsite într-o peșteră din Rusia

Oamenii de știință au descoperit primele rămășițe  ale unui clan de Neanderthal într-o peșteră din Rusia, potrivit unui studiu publicat în revista Nature, în luna octombrie. Descoperirile au dus la unul dintre cele mai mari studii genetice ale unui clan de Neanderthal, inclusiv un tată și o fiică, de până acum. Oamenii de știință cred că acest grup de aproximativ 11 neanderthalieni au murit probabil în același timp, în urmă cu 54.000 de ani,  din cauza foametei.

  1. Prima persoană de culoare conduce guvernul britanic

Rishi Sunak s-a născut în sudul Angliei din părinți care au emigrat din Africa de Est. Bunicii săi erau din regiunea Punjab din India. În octombrie, a intrat în istorie ca prima persoană de culoare care a devenit prim-ministru al Marii Britanii. Este, de asemenea, prima persoană de confesiune hindusă care ocupă această funcție. Sunak, fost bancher, și soția sa, al cărei tată a co-fondat compania de tehnologie Infosys, au o avere estimată la 730 de milioane de lire sterline (aproximativ 870 de milioane de dolari). â

  1. Cupa Mondială FIFA este găzduită pentru prima dată în Orientul Mijlociu.

Cupa Mondială din 2022 a fost organizată în Qatar, o premieră pentru această țară și pentru Orientul Mijlociu. Aceasta este, de asemenea, prima Cupă Mondială care are loc iarna în emisfera nordică. Qatarul a cheltuit miliarde de dolari pentru construirea stadioanelor și modernizarea infrastructurii sale în perioada premergătoare evenimentului