Urăsc spațiile arhipline, în care parcă nu circulă aerul, iar pe rafturi și în sertare s-a format un cimitir al obiectelor inutile pe care se așază în strat gros praful. Fiindcă vine luna decembrie și ar trebui să intrăm în noul an lăsând în urmă tot ce e inutil și vechi, am pregătit un top al obiectelor de care să scapi chiar acum.

  1. Hârtiile vechi, facturile, bonurile și restul hârtiei ce se adună în etaje pe rafuri, în dulapuri sau în genți. Aruncă fără preget biletele vechi, caietele și carnetele folosite, foile A4 ce zac de o veșnicie și nu îți aduc nici un folos, cărțile de colorat folosite ale copiilor, documentele expirate etc. Poți trimite la gunoi fără regrete revistele vechi, ziarele, hârtiile de la cadouri, ba chiar poți scăpa și de cărțile de care te-ai plictisit. În oraș există biblioteci, centre pentru tineret și copii, spitale și alte locuri în care o donație de cărți va fi primită cu entuziasm. Iar în locul cărților vechi îți poți procura altele noi. Sau poți face schimb cu prietenii.
  2. Cabluri, încărcătoare, telefoane mobile și alte gadget-uri care nu mai sunt funcționale. Aici se încadrează perfect și tehnica de uz casnic care nu mai este folosită cu anii. Fie le arunci, fie le vinzi ca piese de schimb la gheretele ce se ocupă cu reparația electrocasnicelor, le donezi cuiva ce are nevoie de ele sau le vinzi la preț redus pe grupurile cu tematica dată de pe rețelele de socializare. Nu îți imaginezi cât spațiu liber rămâne în urma lor.
  3. Vesela ciobită, veche, sau cea pe care nu o folosești niciodată. Lucrurile deteriorate nu numai că stau fără treabă și adună praful, dar mai și sunt purtători de energie negativă. De aceea, tot ce este stricat, crăpat sau ciobit se aruncă. Poți scăpa și de vesela care stă în cutii cu anii și de care ai uitat că există. Refuz să cred că chiar ai nevoie de 4 servicii de cafea și 20 de boluri pentru salate. Borcanele goale de la conserve la fel stau degeaba pe rafuri. De ce să nu faci o faptă bună și să le donezi, de exemplu, unui azil de bătrâni, dacă sunt funcționale?
  4. Textilele vechi. Ștergarele decolorate, albiturile și cuverturile vechi, fețele de masă pătate, păturile rupte – toate acestea creează un efect dezolant al locuinței tale. Este mult mai ok să ai cinci prosoape noi și frumoase decât zece prosoape vechi și decolorate. Azilele pentru animale, de exemplu, au mereu nevoie de pături, cuverturi, cearșafuri vechi. Tu – nu.
  5. Hainele și încălțămintea care stau în dulap fără a fi folosite cu anii. Dacă sunt în stare bună, le poți vinde pe internet, plasând anunțuri pe grupurile corespunzătoare, sau le poți dona familiilor social vulnerabile. Dacă ai lucruri pe care nu le porți cu anii, pentru că-s decolorate și învechite, sfatul meu este să le arunci. Da, acest principiu se atribuie inclusiv lenjeriei și hainelor de îmbrăcat acasă.
  6. Medicamentele, produsele de îngrijire, produsele de curățat și cosmetica decorativă care sunt expirate sau nu sunt calitative. Ai rămâne uimit/ă cât s-ar goli cutia de medicamente, trusa de machiaj și rafturile cu produse destinate curățeniei după ce ai arunca produsele expirate la urna de gunoi. Până la urmă, e o măsură necesară pentru că este de-a dreptul periculos să ții în casă pastile expirate.

Odată ce vine un nou an, hai să facem un efort să ne debarasăm de tot ce ne încarcă în mod inutil casa și viața. Lucrurile vechi aruncate creează goluri numai bune să fie umplute cu lucruri noi, frumoase și utile!

Distribuie articolul: