Pe data de 17 noiembrie, Parlamentul a adoptat un proiect de lege  care va  îmbunătăți mecanismul de asigurare a drepturilor victimelor în cazul infracțiunilor privind viața sexuală și violența în familie, cu votul a 55 de deputați.

Proiectul a fost elaborat de către Ministerul de Justiție, având ca scop adaptarea cadrului normativ la cel internațional.  Astfel, victimelor agresiunii sexuale și a violenței domestice vor fi ajutate să se integreze în societate. Acestea vor avea un proces echitabil, iar persoana bănuită nu va prezentă atunci când victimă oferă explicații privind cele întâmplate. Victimelor li va asigurat dreptul la intimitate și la protecția imaginii personale, vor beneficia de servicii medicale, medico-legale, de asistență psihologică post-traumatică și de consiliere în vederea recuperării fizice și psihosociale.

Pentru a ajuta victimele, a fost modificat Codul Penal. În cazul când victima se împacă cu infractorul, retrăgându-și plângerea,  acestuia nu I se va înlătura răspunderea penală.  Așadar, organele competente vor continua să cerceteze cazul, pentru a colecta dovezi necesare și a-l pedepsi pe făptaș.

3 din 4 femei sunt supuse violenței domestice în Republica Moldova. Frica, neîncrederea în sine le fac pe femei să rămână lângă bărbatul care le abuzează.

 

 

 

Distribuie articolul: