Nika Shahkarami, în vârstă de 16 ani, a fost găsită moartă la 10 zile după ce a dispărut în timpul protestelor de la Teheran, scrie The Wall Street Journal.

Femeile și fetele iraniene au organizat miercuri noi proteste antiguvernamentale, în timp ce demonstrațiile s-au întins pe o a treia săptămână, având în vedere un nou impuls al conflictului, pe măsură ce s-a răspândit pe rețelele de socializare vestea că o studentă de 16 ani a murit după ce a participat la un miting pentru drepturile femeilor.

Mătușa studentei, Atash Shahkarami, a declarat pentru BBC Persian că Nika Shahkarami a sunat o prietenă pentru a spune că era urmărită de forțele de securitate pe 20 septembrie. Familia ei i-a găsit cadavrul la o morgă din Teheran 10 zile mai târziu, a spus doamna Shahkarami. BBC a spus că doamna Shahkarami a fost arestată după ce a fost intervievată.

Autoritățile iraniene au spus că Nika a murit după o cădere de pe un acoperiș și că nu a fost reținută, potrivit agenției de știri semioficiale Tasnim.

Valul de proteste care a cuprins Iranul de luna trecută a izbucnit după înmormântarea unei femei de 22 de ani, Mahsa Amini, pe 17 septembrie. Ea a murit în timp ce se afla în custodia poliției morale a Iranului pentru că ar fi încălcat ținuta islamică strictă a țării.

Moartea lui Shahkarami pare să fi încurajat alte fete să se alăture protestelor din Iran alături de studenți și femei din generațiile mai în vârstă.

La început, protestatarii și-au îndreptat furia către poliția morală și au cerut relaxarea restricțiilor la îmbrăcămintea femeilor. De atunci, protestele s-au transformat în apeluri mai ample de a răsturna Republica Islamică, unii protestatari s-au ciocnit violent cu forțele de securitate.

Autoritățile au folosit gaze lacrimogene și au deschis focul asupra protestatarilor, lăsând zeci de morți. Organizația nonprofit Iran Human Rights, cu sediul în Norvegia, a declarat marți că cel puțin 154 de persoane au fost ucise la nivel național. Alte sute au fost rănite și sute au fost arestați.

Moartea tinerei Nika Shahkarami pare să fi încurajat alte fete să se alăture protestelor alături de studenți și femei din generațiile mai în vârstă. Imaginile postate online miercuri au arătat zeci de eleve din Teheran, în timpul unei vizite a unui oficial al grupului paramilitar Basij la școala lor, scoțându-și hijaburile în semn de protest și strigând la el „Pierde-te, Basij”.

„Moartea Nikei va alimenta cu siguranță focul furiei”, a spus o protestatară din Teheran prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram. „Ceea ce i-au făcut Nikei este un exemplu adevărat al ceea ce ne face Republica Islamică.”

Membrii familiei Nikei au declarat pentru BBC că, atunci când se pregăteau să o îngroape, au sosit forțele de securitate și i-au luat cadavrul. Ea a fost înmormântată într-un sat la 25 de mile de orașul ei natal, au spus ei.

Autoritățile nu au comentat public acuzațiile conform cărora i-au luat cadavrul din familie.

Activiștii au difuzat un videoclip despre mama lui Nika, care protestează în stradă, sfidând ordinele autorităților de a păstra tăcerea, comemorându-și fiica pentru martiriul ei.

Distribuie articolul: