sursă foto: thespruceeats.com

Peștele pane nu este atât de simplu de preparat – ba crusta nu este crocantă, ba carnea se desface, ba peștele este prea uscat. Însă, dacă vei ține cont de sfaturile de mai jos, vei reuși și această performanță.

Secrete

Fileul trebuie să fie de temperatura camerei.
Dacă fileul va fi prea rece, atunci partea exterioară se va găti mai repede, decât cea din interior. Astfel va rămâne crudă în interior sau va arde pe exterior. Pentru a evita aceste neplăceri, lasă peștele la temperatura camerei cel puțin pentru jumătate de oră și abia după aceasta procedează la gătit.

Fileul trebuie să fie complet uscat.
Peștele din vânzare va fi ud din cauza gheții pe care se păstrează. La fel ca și peștele dezghețat. În ambele cazuri șterge peștele cu prosoape de hârtie înainte să-l pui la prăjit.

Folosește ulei potrivit pentru prăjit.
Uleiul ideal pentru a frige peștele este ghee sau ulei de avocado. Alte tipuri de ulei au gustul prea pronunțat sau temperatură scăzută de fumigare. În al doilea caz va începe să ardă și să emane fum înainte ca peștele să fie gata.

Ghid pas cu pas

  • Scoate peștele din frigider și lasă-l la temperatura camerei.
  • Încinge tigaia pe foc.
  • Dacă vei adăuga ulei pe tigaia rece, atunci va începe să ardă la mijlocul procesului. Nu pune peștele pe tigaia rece, în ulei rece nu vei obține o crustă, iar peștele se va înăbuși, nu se va prăji.
  • Peștele se usucă cu un prosop de hârtie pe toate părţile.
  • Se fac două-trei crestături de-a latul. Datorită lor pielea nu se va strânge și fileul va rămâne uniform.
  • Se presară sare pe toate părțile, inclusiv în tăieturi.
  • În tigaie se toarnă mult ulei pentru prăjit. Acesta trebuie să acopere fundul tigăii. Se face focul mediu.
  • Fileul se pune pe tigaie cu pielea în jos și se face focul mediu.
  • Pune fileul de la sine ca să eviți stropii de ulei.
  • Prăjește fileul 7-10 minute, în funcție de grosimea steak-ului. Fă focul mai mic sau mai mare în funcție de necesitate. Dacă va fi nevoie ai putea să ridici temporar tigaia de pe foc. Important e să nu admiți să ardă pielea.
  • După partea laterală urmărește când peștele e gata. Peștele roșu își schimbă culoarea de la roz închis transparent până la roz pal. Peștele alb de la alb transparent până la alb.
  • Când rămâne crud doar un centimetru de sus, întoarce fileul și ține-l la foc încă 30 de secunde.
  • Pune peștele pe farfurie și lasă-l să se odihnească 5-7 minute.
  • Se servește cu crusta în sus, astfel încât să se vadă crusta aurie și crocantă.

Distribuie articolul: