În această perioadă, piețele sunt doldora de fructe și pomușoare de sezon. Murele – fructele negre cu nuanțe roșu-albăstrui reprezintă un cocktail de minerale și vitamine care oferă corpului o mulțime de beneficii. Savoarea vine la pachet cu proprietățile curative. Cui nu-i place să se răsfețe cu un gust delicios în timp ce corpul primește… sănătate?!

Murele conțin cel puțin șapte vitamine, printre care se numără întreg complexul B și vitamina C. Acestea chiar se găsesc într-o cantitate semnificativă pentru un fruct atât de mic.

Printre elementele nutritive din compoziție se mai număra fierul, seleniul, magneziul, zincul, potasiul și fosforul. Murele pot fi numite și medicamente naturale. Acestea conțin derivați ai acidului salicilicș numeroși antioxidanți naturali.

Pentru a avea un efect terapeutic este indicat să consumați 150-300 grame de mure zilnic, pe stomacul gol. De regulă, curele cu aceste fructe este important să fie ținute minim 12 zile.

Beneficii pentru organism

  • Consumul de mure ajută la reducerea alergiilor. Fructele au în compoziție quercetină, o substanță ce reduce reacția alergică, având efect antihistaminic și imunomodulator. Lupta împotriva alergiilor este câștigată datorită conținutului bogat în vitamina C.
  • Antioxidanții din aceste fructe, printre care se numără și pigmenții care dau culoarea murelor, numiți antociani, ajută la prevenirea cancerului de mai multe tipuri. Până în prezent s-a dovedit științific că putem preveni aproape orice tip de cancer cu ajutorul murelor, printre care și cancerul la sân, de col uterin, al cavității bucale și cancerul de colon.
  • Stabilizează glicemia, stimulează pancreasul, diureza și reglează nivelul colesterolului. Acestea sunt motivele pentru care persoanele diagnosticate cu diabet pot consuma zilnic, cu încredere, mure. Fructele au în compoziție zaharuri, însă acestea nu duc la o creștere semnificativă a glicemiei.
  • Fiind foarte bogate în elemente nutritive cu efect antioxidant, murele ajuta la prevenirea îmbătrânirii. Fructele protejează organismul de radicalii liberi care duc la îmbătrânirea rapidă a țesuturilor. Pentru a menține organismul tânăr puteți consuma, de asemenea, afine, struguri, avocado, rodii și papaya. O cură de cel puțin o săptămână va ofera cele mai bune rezultate.
  • Contribuie la buna funcționare a aparatului digestiv. Fructele de mur sunt bogate în fibre ce ajută la o digestie bună, previn constipația și păzesc organismul de arsuri gastrice.
  • Nu doar fructele murului se pot consuma, ci și frunzele și coaja arbustului, sub formă de ceai. Acestea ajută la tratarea inflamațiilor gingiilor și chiar a durerilor în gât.

Sursa: camaracumerinde.ro

Distribuie articolul: