Niciodată alimentația nu a fost mai importantă decât în copilărie deoarece mâncarea are un rol fundamental în creștere. Și pe lângă nevoile nutriționale, tot în copilărie se dezvoltă o relație echilibrată cu mâncarea. Care sunt regulile care trebuie respectate?

Copii au nevoie de nutrienți de calitate, repartizați în 3 mese principale si 1-2 gustări. Stomacul unui copil este mic si se umple rapid, el va prefera instinctiv produsele concentrate în calorii (brânzeturi, mezeluri, dulciuri) si va evita legumele. Este normal, creștem din grăsime și zahăr, nu din apă și fibre, susține nutriționista din România Mihaela Bilic.

Pânâ la vârsta de 5 ani tubul digestiv este sensibil și incomplet dezvoltat, evitați cerealele integrale și fibrele în exces. Dați copiilor pâine albă și legume prelucrate termic, ca să limitați aportul de fibre insolubile și riscul de intoleranțe digestive.

 Dieta recomandată copiilor va conține 55% grăsime, iar peștele gras se consumă de minimum de două ori pe săptămână. Copiii trebuie să bea lapte integral, grăsimea din lapte, unt si brânzeturi asigură aportul de acizi grași și vitamine liposolubile necesare funcționării sistemului nervos. Produsele lactate au efect de prevenire a obezității și contribuie la creșterea în înălțime, laptele fiind principala sursa de calciu și vitamina D pentru un copil, mai concretizează specialista.

Sucul de fructe consumat în exces predispune la obezitate infantilă si atacă smalțul dinților. Consumul de suc, chiar și natural, nu trebuie să depășească jumatate de pahar per zi. Băutura ideală pentru copii este apa, iar fructele trebuie mâncate ca atare, mestecate.

Zahărul și mierea sunt produse fără valoare nutritivă, predispun la îngrășare și dezvoltă preferința pentru gustul dulce. Apelați la fructe, plăcinte, înghețată și deserturi pe bază de lapte, sunt cele mai sănătoase deserturi.

La copii creșterea în greutate se face cu o medie de 2-3 kg per an, iar în înălțime câștigă 6-8 cm pe an. Pentru a sustine aceast ritm, alimentația trebuie să fie variată, cu produse hrănitoare, care să acopere nevoile organismului: ouă, carne și pește, făinoase, leguminoase și produse lactate. Se acordă atenție și diversificării gustului, copiii trebuie să se obișnuiască cu o paletă largă de arome și consistențe alimentare.

Până la 5 ani porția corectă pentru un copil este jumătate din porția unui adult. După această vârstă porția va creste la 2/3 din porția adulților. Copiii nu pot și nu trebuie forțați să mănânce, ei vor fi încurajați să asculte semnalele transmise de propriul corp. Mâncarea nu trebuie transformată în recompensă, pedeapsă sau mijloc de alungare a plictiselii, tristeții si supărării.

Copiii NU au capacitatea de a alege o dietă echilibrată și nu pot fi lăsați să ia singuri decizii alimentare. Părinții sunt responsabili de furnizarea unei game largi de produse sănătoase, din care cel mic alege ce vrea să mănânce.

Copiii sunt oglinda părinților și vor imita obiceiurile alimentare pe care le văd in casă. Vă doriți copii bine crescuți? Atunci întreaga familie trebuie să aibă un stil de viață sănătos. Evitați produsele ambalate și ultra procesate, respectați ritmul meselor, eliminați ronțăielile, consumați mâncare gătită și stați la masă împreună- educația alimentară se face în copilărie, conchide Mihaela Bilic.

Sursa: nutritionistmihaelabilic

Distribuie articolul: