Ochelarii de soare polarizați sunt adesea recomandați, în detrimentul celor obișnuiți, care nu au acest filtru de protecție. Ce înseamnă, de fapt, și cum funcționează lentilele de soare polarizate? Descoperă, în continuare, care sunt beneficiile acestora și de ce îți protejează ochii într-un mod mai eficient.

Tot ce trebuie să știi despre ochelarii de soare polarizați

Dacă vrei să te convingi că lentilele de soare polarizate sunt cea mai bună soluție pentru tine, citește despre cum funcționează acestea și care sunt beneficiile lor. În plus, îți prezentăm un mod simplu de a testa dacă lentilele au sau nu această folie suplimentară de protecție.

Ce înseamnă ochelari de soare polarizați

Razele soarelui care se propagă vertical nu au efecte negative asupra vederii. În schimb, cele orizontale, care se reflectă pe diferite suprafețe sunt extrem de deranjante pentru privire. Lentilele de soare polarizate au în interior o folie subțire, laminată, cu rol de a neutraliza strălucirea orbitoare a razelor de soare reflectate.

Folia de protecție polarizată lasă să treacă razele orientate vertical și le blochează pe cele reflectate pe suprafețe precum: apă, zăpadă, nisip, geamuri, asfalt, caroseria autovehiculelor ș.a. În acest fel, sunt eliminate reflexiile obositoare pentru privire. În plus, filtrul de polarizare nu este vizibil pe suprafața lentilei, iar aceasta poate avea numeroase culori: de la negru, gri și maro, la verde, galben și roz.

Avantajele lentilelor de soare polarizate

Ochelarii de soare polarizați sunt atât de populari datorită beneficiilor pe care le oferă. Iată care sunt principalele avantaje ale lentilelor de soare cu filtru de polarizare:

  • Reduc reflecțiile și strălucirea orbitoare;
  • Reduc oboseala oculară și cresc gradul de confort vizual;
  • Oferă o percepție mai bună a culorilor – în cazul lentilelor nepolarizate, strălucirea și reflexiile pot denatura percepția culorilor;
  • Oferă un contrast mai puternic, ceea ce determină o vedere mult mai clară în zilele însorite.

Datorită acestor beneficii, lentilele polarizate sunt recomandate în special șoferilor sau sportivilor care practică activități în aer liber. Când porți ochelari de soare polarizați, dispare senzația de orbire temporară provocată de reflexii și de strălucirea puternică a soarelui. Astfel, nu ești pus în pericol la volan sau când practici sport în natură.

Test pentru ochelarii de soare polarizați

Lentilele de soare polarizate nu se deosebesc, la prima vedere, de cele nepolarizate. Pentru a-ți da seama dacă ochelarii tăi au într-adevăr acest filtru de protecție, poți face un test simplu.

Pune ochelarii în fața unei imagini albe de pe un ecran LCD, precum cel al telefonului sau al laptopului. Când sunt poziționați vertical, ar trebui să vezi imaginea luminoasă. În schimb, când ochelarii sunt în poziție orizontală, ecranul ar trebui să se vadă mult mai întunecat. Acest lucru se întâmplă deoarece filtrul de polarizare blochează razele orizontale emise de ecranul dispozitivului digital.

Alege ochelari de soare polarizați, dacă îți dorești o protecție sporită în zilele însorite. Când achiziționezi perechea perfectă, ține cont și de calitatea lentilelor, nu doar de forma și culoarea ramei.

Sursa: wall-street.ro

Distribuie articolul: