Există multe strategii care pot ajuta la reducerea stresului. Una dintre cele mai simple și mai plăcute este terapia cu sunete. La fel ca meditația, terapia cu sunete contribuie la reducerea stresului și la relaxare profundă.

Acest tip de terapie este un instrument meditativ care folosește în mod intenționat sunete pentru a produce efecte terapeutice sau de vindecare. Sunetele sunt ceva mai deschise și mai puțin structurate în comparație cu muzica tradițională, unde ritmul, melodia, armonia și aranjamentul definesc forma.

Pentru a putea practica acest tip de relaxare, este nevoie ca persoana să fie așezată într-o poziție confortabilă, eventual într-o zonă mai întunecată. După câteva minute de concentrare ghidată pe respirație și ascultare activă, experiența este formată din sunete diferite și frecvențe introduse succesiv.

Sunetele pe care le folosesc cei care practică terapia cu sunete sunt create de o varietate de instrumente care emit armonizări, inclusiv diapazon, gonguri, cutii, boluri tibetane și de cristal, clopoței și voce.

Nu există reguli stabilite cu privire la instrumentele folosite, dar se evită utilizarea instrumentelor clasice, cum ar fi pianul sau chitara, deoarece aceste sunete pot fi mai ușor asociate cu anumite experiențe și pot influența efectul meditației.

Contracararea efectelor stresului

Pe lângă faptul că pot contribui la relaxare profundă, terapiile cu sunet pot fi de mare ajutor în reducerea stresului și anxietății, care afectează somnul, digestia și chiar memoria. Terapia cu sunete oferă corpului o formă de resetare.

Undele sonore pot, de asemenea, să încetinească ritmul cardiac și respirator, creând un efect terapeutic asupra minții și corpului.

Este o provocare mai ales atunci când sistemul nervos este în mod constant în starea de luptă sau fugi din cauza unei probleme cronice. Rezultatul este o tensiune crescută și un impact negativ asupra sistemului nervos. Sunetul poate ajuta la resetarea sau reîncadrarea perspectivei .

Deși există puține cercetări despre eficiența terapiei cu sunete, specialiștii se bazează pe cercetările referitoare la efectele muzicii și ale meditației. Numeroase studii susțin folosirea meditației pentru reducerea stresului și a simptomelor de anxietate și chiar depresie.

Cum poți practica singur terapia cu sunete?

Pentru a încerca acest tip de terapie ai nevoie doar de un spațiu liniștit, în care să nu fii distras de sunete din exterior. Poți folosi o aplicație pentru meditație sau poți alege melodii formate din sunete de pe YouTube. Există o varietate de opțiuni, de la sunete de boluri tibetane sau chiar sunete cântate.

O modalitate de a practica terapia cu sunete este folosirea propriei voci, ceea ce sporește efectul pozitiv al meditației.

Acest tip de meditație nu are contraindicații și poate fi practicată de către oricine care își dorește mai multă relaxare și câteva momente din zi în care să oprească zgomotul exterior și să obțină liniște.

 

Distribuie articolul: