Președintele rus Vladimir Putin a venit cu o nouă declarație. Acesta a anunțat că vrea ca țările importatoare de gaz rusesc din Europa să plătească factura în ruble rusești. Anunțul a fost făcut în cadrul unei ședințe cu reprezentanții guvernului de la Moscova.

Măsura face parte dintr-un șir de mai multe încercări ale Moscovei de a-și menține propria monedă națională pe linia de plutire. Astfel, conform ria.ru, Rusia anunță că va transfera plățile pentru livrările de gaz către Europa în ruble. 

„Am decis să implementez un set de măsuri în ce privește transferul plăților și vom începe cu recepționarea plăților pentru gazul consumat de țările „neprietenoase”, care vor trebui să plătească pentru consum în ruble rusești”, a declarat Putin. 

„Nu are sens să furnizezi mărfuri din Federația Rusă către UE și să primești plata în moneda lor, plățile de gaze vor fi convertite în ruble. Am decis să pun în aplicare în cel mai scurt timp posibil un set de măsuri pentru a transfera plățile pentru gazele noastre naturale furnizate țărilor neprietenoase în ruble rusești”, a mai declarat președintele rus Vladimir Putin.

Potrivit liderului rus, Rusia va refuza să accepte plățile pentru gaz natural în valutele care „s-au compromis”, fiind vorba de dolari și euro. Putin a dat asigurări că Rusia va continua să livreze gaze naturale către alte state în volumele și prețurile stipulate în contractele încheiate anterior, precizând că unica schimbare se referă doar la moneda în care se vor face plățile.

Sursa: ria.ru

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

 

Distribuie articolul: