Dacă ți-ai propus să începi anul cu o transformare plăcută și durabilă, punând accentul în mod special pe alimentație, atunci sfaturile acestea îți vor fi de mare ajutor. Trucurile de mai jos sunt dezvăluite de femei-chef sau nutriționiste celebre pentru publicația Vogue, iar noi ne-am propus să le transmitem mai departe. Oricine are nevoie la un moment dat de puțină inspirație.

Formula perfectă

„Când încercați să pregătiți o masă echilibrată, urmați această regulă de bază”, explică Rosemary Ferguson, nutriționistă și fondatoare a Planului de 5 zile. „Un sfert din farfuria ar trebui să fie ocupat de proteine ​​slabe, pui sau curcan organic, tofu, somon sau cod sălbatic, sunt toate opțiuni bune. Un alt sfert ar trebui să constituie carbohidrați complecși – orez brun, quinoa, cartofi dulci, hrișcă – iar jumătatea finală ar trebui să fie un curcubeu de legume. Încercați să aveți cel puțin patru soiuri diferite, ceea ce înseamnă că obțineți o serie de nutrienți pentru a vă hrăni microbiomul.”

Hidratarea

Da, pare evident, dar este esențial să beți suficientă apă pe parcursul zilei – nu în ultimul rând pentru că corpul confundă adesea setea cu foamea, ceea ce duce la gustări atunci când ești deja sătulă. Experții în sănătate spun că ar trebui să consumi cel puțin șase și până la opt pahare de H2O la fiecare 24 de ore. Păstrați apă la îndemână într-o carafă frumoasă pe birou în timp ce lucrați de acasă sau faceți o infuzie cu orice, de la semințe de rodie până la mentă proaspătă și păstrați-o la frigider. „Dacă vrei o strălucire naturală, adaugă câteva linguri de semințe de chia și citricele tale preferate la 1,5 litri de apă filtrată pentru a crea un elixir de înfrumusețare și de curățare a pielii”, recomandă nutriționistul Moon Bedeaux.

Cât mai mult verde

„Încercați să luați niște legume verzi la fiecare masă a zilei”, spune autoarea Melissa Hemsley, care a lansat recent cartea de bucate Eat Green, verdele în farfurie este obligatoriu pentru oricine încearcă să mănânce mai sănătos și mai sustenabil. Dați prioritate legumelor de sezon, iar sfatul ei cheie pentru iarnă: folosiți congelatorul. „Toată lumea are o pungă de mazăre congelată, dar încercați să căutați kale congelată, fasole verde, edamame și multe altele. Nu trebuie să vă faceți griji că se vor termina și sunt întotdeauna la îndemână.”

Prezentarea este cheia

Chiar dacă veți consuma o supă rapidă în pauza de masă, faceți să conteze. „Marcarea zilei cu un prânz plăcut, pe care să-l așteptați de dimineață, vă poate schimba ziua”, spune Hemsley, care ne îndeamnă să lăsăm deoparte gadgeturile și să ne luăm 15 minute pentru a ne bucura cu adevărat mâncare. O masă frumos aranjată poate face chiar și o farfurie cu rămășițe să se simtă prețioasă.  Investiți în niște farfurii și pahare frumoase și acordați câteva momente pentru a îmbunătăți prezentarea preparatelor preferate. Adăugați o mână de nuci prăjite, niște feta mărunțită sau coaja de lămâie rasă într-o supă, în timp ce salatele pot fi acoperite cu flori comestibile și ierburi proaspete.

Ca dieta să nu devină un chin este foarte important să savurăm ceea ce mâncăm, de altfel, orice dietă, regim de slăbit poate deveni un chin.