Din cele 1.252 de instituții de învățământ primar, gimnazial, liceal publice și private s-au redeschis începând cu 1 septembrie, 1.233 instituții cu aplicarea diverselor forme de organizare a studiilor. 19 instuituții nu s-au redeschis, pentru că 11 dintre acestea sunt în carantină, iar alte opt nu corespund parțial cerințelor ANSP. Ministrul Educației, Igor Șarov a asigurat însă că acestea ar urma să fie redeschise după data de 14 septembrie, relatează AGORA.md.

De asemenea, din toate cele șapte modele pentru reluarea învățământului școlar din data de 1 septembrie, cea mai aleasă a fost modelul 1 care este aplicabilă în cazul școlilor, al claselor cu un număr rațional de elevi în corespundere cu normativele sanitaro-epidemiologice de stat. Potrivit ministrului Educației, Igor Șarov, 800 de instituții au optat pentru această metodă.

Modelele selectate de instituțiile educaționale (numărul total de instituții – 1.252):
#1. au optat pentru modelul 1 (prezența 100 % în instituții) – 800 de instituții;
#2. au optat pentru modelul 2 (învățare pe schimburi) – 105 instituții;
#3. au optat pentru modelul 3 (model combinat de studii, câteva zile acasă, câteva la școală) – trei instituții;
#4. au optat pentru modelul 4 (modelul hibrid, 50 % dintre elevi se află la școală și 50 % – acasă, online; elevii se împart în două grupuri) – șase instituții;
#5. au optat pentru modelul 5 (50 % dintre elevi se află la școală timp de o săptămână, iar 50 % se află acasă, online, apoi grupurile se schimbă) – cinci instituții;
#6. au optat pentru modelul 6 (online, la acest model se recurge în caz de focare COVID-19, dacă e situație excepțională) – 19 instituții;
#7. au optat pentru modelul 7 (îmbinarea a două sau trei modele prezentate mai sus) – 314 de instituții.

„Ultimul model este unul temporar, legat de perioada de carantină în localitate sau instutiție. În condițiile modelelor alese peste 3.800 de cadre didactice, din 28 de mii, ceea ce constituie 7,19% din numărul total de cadre didactice vor activa cu peste 1,5 norma didactică”, a precizat Șarov.

Ministrul a mai punctat că 320 de instituții au nevoie de resurse financiare suplimentare.

În cazul instituțiilor de educație timpurie, 404 și-a deschis larg ușile pentru copii, din cele 1.938 de grădinițe publice. Iar 994 urmează să obțină decizia de redeschidere.

„În prezent, în aceste instutuții se menține comunicarea cu familiile și copii de la distanță. Menținționăm că informația este una dinamică și se schimbă în permanență”, a mai adăugat Igor Șarov.

Amintim că, în urma deciziei Comisiei Naționale pentru Sănătate Publică din 21 august, s-a decis că școlile și grădinițele din țară își reiau activitatea din 1 septembrie. Iar învățământul universitar va fi reluat ulterior, treptat.

Sursa: AGORA

Distribuie articolul: