Elevii școlilor profesionale, a colegiilor și cei ai centrelor de excelență nu vor susține examine de formare profesional tehnică în ultimul an de studii. Acestea au fost anulate prin decizia Guvernului, aprobată la ședința din 3 iunie. Mai mult, diplomele de absolvire vor fi valide, iar elevii vor putea participa în baza lor la examenele de admitere în universități.

Prin decizia Guvernului au fost a anulate examenele de formare la finalizarea programului de formare profesional – tehnică pentru anul de studii 2019-2020. Decizia este determinată de situația epidemiologică, urmare a răspândirii infecției COVID-19 și efectele acesteia asupra organizării procesului educațional.

De susținerea testărilor finale au fost scutiți două categorii de elevi. Mai exact, sunt elevii din cadrul  școlilor profesionale și centrelor de excelență, în număr de 5.635 de candidați care finalizează programe de formare tehnică secundară, căror li se eliberează certificatul de calificare.

Și elevii din cadrul colegiilor și centrelor de excelență, în număr de 6.344 care finalizează programe de formare profesională tehnică post-secundară căror li se eliberează diplome de studii profesionale.

„Diplomele vor fi valide. Am dus discuții cu toți directorii centrelor de excelență, a școlilor profesional tehnice, cu colegii de la camera de comerț în care unanim a fost susținută această inițiativă. Absolvenții se vor putea încadra după eliberarea diplomelor și pentru a participa la examenele de admitere în instituții superioare de învățământ”, a precizat ministrul Educației Igor Șarov.

Decizia urmează să fie examinată spre aprobare în Parlament.

Amintim că și exameneșle de bacalaureat au fost anulate în acest an din cauza epidemiei de COVID-19. Diplomele absolvenților vor fi eliberate în baza mediei de note acumulate în ultimii trei ani de liceu. Nici elevii claselor a IV-a și a IX-a nu au susținut examene în acest an.

Sursa: Agora.md

Distribuie articolul: