Când vine vorba despre congelarea alimentelor, multe persoane nu țin cont de reguli sau pași importanți în acest proces. Riscă astfel ca alimentele să se altereze sau, mai grav, riscă îmbolnăvirea. În acest articol vei descoperi sfaturi importante despre cum se congelează corect carnea și cum poate fi păstrată aceasta pe termen lung la congelator, fără să riști incidente neplăcute și bani mulți cheltuiți la medic.

Iată, așadar, cum se congelează corect carnea:

Cum se împachetează carnea înainte de a fi congelată

Carnea poate fi păstrată în ambalajul original, dar numai dacă plănuiești să o consumi în decurs de o săptămână. În caz contrar, carnea va trebui reîmpachetată. Dacă vrei să păstrezi carnea la congelator pe o perioadă îndelungată, aceasta va trebui tăiată în bucăți mai mici. În acest fel, atunci când vrei să o gătești, vei putea decongela numai cantitatea de carne de care ai nevoie pentru o singură masă.

Începe prin a tăia carnea în cantitățile necesare pentru un singur fel de mâncare și îndepărtează stratul de grăsime. Pasul următor este să clătești bine carnea cu apă rece. Acest pas va ajuta la formarea unui strat de gheață, care va proteja alimentul. Carnea astfel tăiată și pregătită trebuie împachetată individual în folie de aluminiu sau într-un strat gros de folie de plastic. Ambalajul trebuie presat, pentru a elimina orice urmă de aer.

Ultimul pas este să treci data congelării pe toate pachetele de carne, astfel încât să nu le consumi dacă au fost ținute prea mult timp la congelator. Ideal ar fi să nu deschizi ușa congelatorului timp de 2-3 zile după ce ai pus carnea la congelat. Dacă ai o familie numeroasă și pare imposibil să nu umbli în congelator în fiecare zi, te-ar putea ajuta unul cu mai multe uși sau unul cu sertare. Sunt mai spațioase și în acest fel nu riști alterarea alimentelor pentru că ai deschis ușa înainte de timpul recomandat.

Cât timp poți păstra carnea la congelator?

Răspunsul la această întrebare depinde de tipul de carne pe care vrei să o păstrezi la congelator:

Carnea de miel sau mușchiul și cotletele de vită se pot păstra la congelator pentru cel mult 8 luni;

Carnea de porc este bună de consum pentru cel mult 6 luni de la momentul în care a fost congelată;

Carnea de vită tocată nu poate fi păstrată pentru mai mult de 3 luni;

Cât despre un pui întreg acesta poate fi păstrat la congelator timp de 8 luni; Iar puiul tranșat și rața întreagă pot fi congelate pentru cel mult 6 luni.

Alte sfaturi utile pentru congelarea cărnii

Aceste sfaturi trebuie respectate dacă nu vrei să te îmbolnăvești de la carnea congelată:

Cu cât este mai fragedă carnea, cu atât se va păstra mai mult timp proaspătă, odată congelată;

Congelatorul trebuie setat la o temperatură medie de -18 grade Celsius dacă îți dorești alimente proaspete pe perioadă îndelungată;

Nu recongela niciodată carnea decongelată;

În aceeași ordine de idei, verifică întotdeauna ambalajele în care este împachetată carnea. Dacă a fost congelată în prealabil, trebuie pregătită cât mai curând.

Sursa

Distribuie articolul: