Ministerul Sănătății prezintă, în această după-amiază, reforma spitalicească. Potrivit ministrului Ruxanda Glavan, aceasta este una dintre cele mai așteptate reforme din sistem. Potrivit autorităților, din cele peste 70 de spitale existente în prezent, vor rămâne 19 instituții (11 spitale regionale, 4 spitale centrale, 2 spitale speciale, unul universitar și 1 - de îngrijiri cronice).

Reforma a fost prezentată medicilor și partenerilor de dezvoltare de către viceministrul Oleg Creciun.

„Pornind de la situația în care suntem, avem un sistem fragmentat: 15 spitale republicane, 10 spitale municipale, 35 de spitale raionale și 11 spitale departamentale. Astfel, avem 71 de spitale publice, în care sunt 12.600 de paturi acute și în jur de 4.300 de paturi cronice, ziua medie de spitalizare fiind 8,2 zile”, a descris Creciun situația actuală.

Potrivit autorităților, în prezent există spitale cu multe clădiri, dar cu foarte puține paturi ocupate. „Sunt spații sub utilizate și spații foarte încărcate. Condițiile din spitale sunt nesatisfăcătoare, iar instituțiile nu au bani pentru a se dezvolta. Avem 11 spitale care nu ating nici 300 de nașteri pe an, asta înseamnă nici o naștere pe săptămână (Taraclia, Briceni, Ocnița, leova, Glodeni, Cimișlia și altele)”, a mai enumerat Creciun.

CE SE SCHIMBĂ

Ministerul Sănătății propune o reformă din temelie după care, în toată țara, vor rămâne doar 19 spitale. Ba mai mult, acestea urmează în totalitate să treacă în subordinea Ministerului Sănătății, în condițiile în care acum multe spitale sunt în subordinea municipiilor sau a raioanelor, scrie AGORA.

În total, vor fi patru tipuri de spitale: centrale, regionale, speciale și de îngrijiri cronice, iar gruparea spitalelor se va face pe zone.

În municipiul Chișinău vor exista două spitale regionale pentru adulți şi unul pentru copii. O instituție va fi fondată în baza Spitalului Clinic Municipal numărul 1 şi spitalele din raioanele Ialoveni şi Străşeni. A doua instituție va reuni Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” şi spitalele din raioanele Anenii-Noi şi Criuleni.

Spitalul regional pentru copii va fi instituit în baza Spitalului Clinic Municipal pentru copii numărul 1, Spitalul Clinic Municipal „Valentin Ignatenco” şi Spitalul de Boli Infecțioase pentru Copii.

Spitalul Central de Urgență va fi instituit în baza Institutului de Medicină Urgentă, Spitalului Clinic de Ortopedie și Traumatologie şi Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”.

Din componența Spitalului central polivalent vor face parte Spitalul Clinic Republican, Centrul Republican de Diagnostic Medical, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, Institutul de Cardiologie, Institutul Oncologic, Spitalul de Dermatologie și Boli Comunicabile.

În teritoriu, spitalele vor fi repartizate pe zone. De exemplu, în zona Nord va activa spitalul regional Edineț cu filiale locale la Briceni, Ocnița și Dondușeni.

Centralizarea va genera și pierderi masive de funcții, însă Ministerul Sănătății i-a îndemnat pe directori să se gândească la pacienți și nu la funcții. „Nu este cazul să punem în capul mesei propriile fotolii. Dumneavoastră sunteți cei pe care noi mizăm și prima propunere de șefie a noilor structuri va fi făcută actualului conducător”, i-a asigurat Glavan pe directori.

Reforma va demara începând cu anul acesta și ar trebui să fie finalizată până în 2024, notează sursa citată.