Peste 30 de mirese din Moldova au pășit pragul artistei Elena Muchieviț ca să le împodobească mâinile cu desene orientale albe. Majoritatea mireselor optează pentru desenele care ar imita mănușile tradiționale, însă nu le place să fie extrem de încărcate cu detalii. Noi am vrut să știm totul despre ultimele tendințe, așa că am stat de vorbă cu artista.

Care este originea desenelor în alb? De unde tendințele?

„Materialul din care se fac desenele albe provine din SUA și majoritatea tendințelor ce țin de mehendi colorat sau alb vin de acolo. Aceste tendințe s-au răspândit destul de rapid  îndeosebi în partea estică a Europei (Ucraina, Rusia) pentru desenele decorative la nunțile tradiționale europene. În India și țările arabe miresele încă dau prioritate hennei naturale.”

Care este conținutul pastei pe care o folosești ca să faci desenele în alb? Este inofensivă? Recent, am publicat un articol în care povestim că o tânără s-a ars pe mâini de la henna neagră.

„Această pastă reprezintă de fapt o vopsea (body paint) și nu „henna” cum s-a obișnuit lumea să o numească.  Ea este produsă dintr-un pigment pe bază acrilică, însă are componenți antialergici care permit aplicarea ei pe orice tip de piele, chiar și pe una extrem de sensibilă, fie pe pielea copiilor sau a domnișoarelor însărcinate. Nu am avut reacții adverse la această vopsea până acum. Înainte de aplicare mereu realizez un mic test – aplic o linie sau un punct pe zona sensibilă a pielii și aștept 5-10 minute să se usuce. Anume de atât timp e nevoie ca pielea să reacționeze. În cazul în care nu am observat nicio schimbare încep lucrul. Când lucrez cu miresele, de regulă le fac un desen de probă cu ceva timp înainte de eveniment, atunci este mai simplu de prevenit orice efect neplăcut.

Care sunt cele mai răspândite laitmotive? Ce desenezi cel mai des? Flori? Linii? Acestea poartă un mesaj anume?

„În arta mehendi desenul de tip mănușă conține trei elemente principale – brățara ( se întinde pe zona 10 cm, mai sus de încheietură), elementul conductor sau de conexiune – mandala (ornament circular), linii, pandantive, flori (fie 2D, fie în volum) și inele. Mai rar miresele își doresc motive florale sau desene în stil geometrizat – maroccan. În general, aceste desene sunt decorative și nu au o semnificație anumită, însă la dorință, pot fi incluse diverse simboluri – pasărea, nufărul, luna sau soarele, inițiale și inscripții.”

Cum se înțeleg desenele cu rochia clasică de mireasă?

„Ornamentele albe se asortează surprinzător de bine cu orice tip de rochie. Culoarea albă, într-adevăr, e una foarte festivă. Desenele executate în cele mai mici detalii completează look-ul final și le permit mireselor să nu supraîncarce ținuța cu bijuterii, ceea ce poate fi o mica economie a bugetului.”

Unde se aplică desenele albe? Doar pe mâini?

„De cele mai multe ori aplic desenele pe mâini, dar câteodată și pe picioare, în loc de brățară sau chiar în locul unei jartiere. Miresele care au rochii cu spatele/ pieptul/ umerii dezgoliți aleg să-și facă desene ca o imitație de colier.”

Ce se întâmplă după aplicare? Ce nu are voie să facă mireasa pentru a nu deteriora desenul?

„Vopseaua se aplică pe piele şi după uscare formează o peliculă hidrofobă. Deci ea nu pigmentează pielea, ci doar se aşează pe suprafaţa ei. De aceea trebuie în primul rând să evităm contactul cu apa şi produsele chimice (săpun, gel de duş), produsele cu conţinut de alcool şi cremele hidratante. După aplicare se usucă în 20-30 minute şi se menţine pe piele de la 3 până la 5 zile. Recomand mireselor să fie aplicat desenul cu o zi înainte sau chiar în ziua evenimentului pentru a păstra prospeţimea culorii.”

Elena Muchieviț este din Chișinău, are 21 de ani, și-a făcut studiile la Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”.  E artistă mehendi de 4 ani, iar de peste un an predă lecții de desen cu henna. În prezent, este unica persoană din R.Moldova care oferă cursuri practice profesionale de Henna Art.  Pe lângă asta, își face studiile la Universitatea Tehnică a Moldovei, specialitatea Design și Tehnologii Poligrafice.