Ceea ce făurește Zuzana Hochman, cu mâinile sale, nu poate fi numită artă. E drăgălășenie curată. Meșterița care acum se află în Israel confecționează mici prințese din fibre de pâslă. Pasiunea pentru hand made s-a transformat în ceva mai serios: acum, Zuzana practică terapia prin artă. 

Zuzana spune că aceste jucării minunate sunt inspirate din copilăria sa, pe care a petrecut-o în Cehia, la bunici. Aflându-se în grădina bunicilor, își imagina cum arată zânele din poveste. Acum, nu le mai visează, ci le făurește zilnic, cu pripriile mâini!

„Creațiile mele provin din amintirile din copilărie, care s-au născut în Republica Cehă. Au fost mereu înrădăcinate în imaginația mea nevinovată. Am crescut într-un loc în care nu existau fabrici mari, pentru că pe vremuri, toate obiectele importante se confecționau manual. Totul: de la alimente și până la jucării, era făcut, pe vremuri, doar de mâinile oamenilor”, declară a artista.

Pentru că știe cât suflet depune în crearea acestor prințese mici, Zuzana Hochman mărturisește: „Atunci când iei în mâini o jucărie făcută hand made, simți energia personală și sufletul celui care a făcut-o. Acest sentiment îmi amintește de copilărie”, spune autoarea acestor jucării minunate.”

„Bunica mea obișnuia să-mi spună o mulțime de povești despre viața sa la fermă. Când era mică, se trezea la 5 dimineața și păștea gâștele înainte să meargă la școală. Îmi place să confecționez aceste mici prințese, pentru că ele mereu îmi aduc amintiri plăcute, legate de bunica”, spune Zuzana.

Despre traiul său în Israel, făuritoarea acestor minuni dezvăluie: „Călătoria vieții m-a adus în Israel, acolo unde am trăi într-o comunitate rurală din Galileea, împreună cu familia mea. Acum, sunt prietenă, femeie, mamă și copil în același timp. Îmi place să creez și creativitatea mea nu are limite. Copiii mei mă fac să mă simt mândră de mine și îmi umplu mereu casa cu iubire. Acum, sunt specialist în terapia prin artă. Cred că rolul imaginației este să ne dezvolte creativitatea. Copiii au nevoie de libertatea de a avea un destin unic. Într-un acest fel de mediu s-a născut și munca mea.”

Foto: etsy.com, Zuzana Hochman

Distribuie articolul: