Tuturor ne place acest fruct gustos și aromat. Ați știut, însă, câte beneficii aduce sănătății noastre zmeura? Popular i se mai spune rug de munte sau poama ursului. Din cele mai vechi timpuri zmeura este cunoscută pentru fructul ei cu numeroase întrebuințări și beneficii asupra întregului organism.
Zmeura, consumată în formă proaspată, conține un nivel sporit de vitamina C, astfel acoperind o mare parte din necesarul zilnic de această vitamină.
Lilia Chisnicean, cercetător științific la Institutul de Fitotehnie Porumbeni spune că, pe lângă vitamina C, fructele proaspete conţin acizi organici (citric, malic, formic, salicilic), proteine, glucide, lipide, pectine, celuloză, mucilagii, vitaminele B1, B2, B6, PP, C, ulei volatil, ioni de K, Ca, Na, Mg, Fe, P, Cl.
Conținând atât de multe vitamine și minerale, zmeura tratarează mai multe afecțiuni: previne hipertensiunea arterială, scade febra, îmbunătățește digestia, încetinește evoluția celulelor canceroase.

Zmeura – dușmana durerilor menstruale

Noi, femeile, trebuie să preţuim acest fruct, fiindcă este un aliat împotriva mai multor boli specifice nouă. Astfel, ciclul menstrual neregulat, dureros ori cu hemoragie abundentă poate fi ameliorat cu ceai din fructe și frunze de zmeură, care face adevarate minuni. Consumând 3-4 cani de ceai de zmeură zilnic timp de două luni, tulburările grave de ciclu menstrual vor fi stabilizate.
Ceaiul de zmeură ajută la tonifierea aparatului genital feminin fiind foarte util în toate afecțiunile feminine. _Viitoarelor mămici, ceaiul de zmeură le este benefic la sarcină, în ultimul trimestru. Procedura e foarte simplă: orice femeie ar trebui sa consume macar o cană de ceai zilnic.
Deși acum putem să ne bucurăm de fructele și de frunzele zmeurei, nici primavara nu suntem păgubite. Atunci beneficiem de proprietățile mugurilor. Mugurii de zmeură au un rol important în tratarea afecțiunilor ovariene, reprezentand un ajutor în ameliorarea simptomelor menopauzei.
Doamna Chisnicean ne sfătuie să nu irosim timpul în zadar prin farmacii. „Femeilor le este indicat un tratament cu ceai de muguri de zmeură, deoarece el contribuie la resorbirea chisturilor ovariene sau a nodulilor mamari.”

Cum folosim mugurii?

Primavara acești muguri se pun la macerat în miere și se ia cate o linguriță de 3-4 ori pe zi. Aceasta are un rol benefeic în activitatea ovarelor, la fibromul uterin, chisturi ovariene, noduli mamari, sindrom premenstrual, tulburari emoțional-hormonale.

Adio obezitate

Tot noi suntem acele care dorim să fim mereu suple. Zmeura ajută și la menținerea siluetei, fiindcă are un conținut mic de calorii. Astfel, dacă v-ați decis să dați jos kilogramele în plus, zmeura poate fi introdusă în curele de slăbire, reducând foamea şi fiind folosită în tratarea obezității.

Zmeură dulce, față curată

Cosmeticienii elvețieni au descoperit că fructele și frunzele de zmeura pot opri procesul de îmbătrânire a pielii. Atât fructele, cât și ceaiul din mlădițe diminuiază ridurile.
Ca o cură antirid se poate folosi un ceai din frunze și fructe uscate de zmeură. Consumând zilnic câte jumătate de litru de ceai timp de 3-4 luni efectele nu se vor lăsa așteptate.
Femeile care au porii dilatați pot găsi soluția în pulpa de zmeură. Masca aplicată pe față în zonele cu puncte negre ajută la eliminarea celulelor moarte, astfel tenul capătând o strălucire aparte.

Important e că de aceste daruri vă puteţi bucura anul întreg! Fructele proaspete se pun în congelator, iar la iarnă vă veți delecta cu aroma și gustul plăcut al zmeurei.

 

Distribuie articolul: