Timp de două zile moldovenii au sărbătorit Ziua Națională a Vinului. Cu această ocazie, o mulțime de vinării din Moldova și-au deschis ușile. Astfel, ele au putut fi vizitate de toți doritorii de a afla secretele unei astfel de fabrici.

Printre acestea se numără și vinăria „Asconi” din satul Puhoi, raionul Ialoveni, care a pus la dispoziția vizitatorilor mai multe soiuri de vin pentru degustare. Prima băutură care a putut fi savurată de cei prezenți a fost un vin alb sec – Pinot Grigio, cunoscut ca un soi de struguri cu arome de citrice ușoare și cu o aciditate care se combină cu mâncăruri din pește, îndeosebi pește roșu. Această degustare a fost urmată de alta, și anume de un vin rose, Cabernet Savignon, care se produc exclusiv din vinuri roșii, dar după tehnologia vinurilor albe. După care au urmat alte soiuri de vin din care oamenii s-au putut delecta.

aaaaaaaaa

Citește și: „Fautor Winery” lansează noua serie de vinuri – 310 Altitudine (VIDEO)

Vinăria „Asconi” știe foarte bine să păstreze tradițiile, punând în valoare fiecare colțișor amenajat într-un stil rustic. La fel și degustările de vinuri, must și tulburel s-au combinat perfect cu bucatele tradiționale moldovenești oferite de restaurantul ”Asconi”.

aaaaaa

„Asconi Winery” este un important producător de vinuri din Moldova ce exportă în multe țări din întreaga lume:

„Top 3 țări în care exportăm este China, Cehia și Polonia. Pe lângă asta mai exportăm în Japonia, Kazahstan, Germania, Marea Britanie, un pic în România, Ucraina, SUA, nu demult încheiat contract cu Canada și de ceva timp în Australia și câteva regiuni ale Africii, deci, în mare parte, peste tot”, afirmă organizatorii.

aaaaaaa

Și vremea a ținut cu petrecăreții în prima zi de degustație, oamenii au stat la masă sub cerul senin, iar adierea ușoară a vântului a sporit pofta de a dansa pentru o bună parte din cei prezenți. Maria Iliuț, Plăieșii, surorile Osoianu se numără printre artiștii care au făcut veselie și au încântat publicul cu melodii populare.

aaa

Vizitatorii aveau acces în majoritatea încăperilor din vinărie, au putut admira tehnologiile imense de prelucrare a vinului și cum decurge procesul de îmbuteliere.

z

La eveniment au fost expuse și ateliere artizanale de unde doritorii au putut procura suvenire și alte lucruri hand-made. De asemenea, cei care au participat la tombole s-au ales cu daruri și o sticlă de vin din partea gazdei.

Citește și: Ala Agrici, despre afacerea de familie care le poartă numele departe în lume: Agrici.wine (Video)

a

Ziua Vinului s-a desfășurat și de această dată cu mult fast și în centrul capitalei, acolo unde s-au adunat 47 de vinificatori din toată republica și și-au expus produsele.