Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Biblioteca Națională a Republicii Moldova în colaborare cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, organizează la 14 ianuarie 2022 o suită de evenimente pentru a marca Ziua Națională a Culturii în Republica Moldova.

În program:

Lansarea Calendarului Național 2022

Conceput ca un anuar enciclopedic, lucrarea cuprinde note biobibliografice despre cele mai de seamă personalități din domeniile științei, culturii și artei din țară și de peste hotare. Această publicație este destinată tuturor celor care se interesează de marele personalități și evenimente din istoria poporului român, precum și de marele figuri din întreaga lume, care au marcat prin opera și faptele lor destinul și activitatea timp de secole a popoarelor lumii.

Prezintă: Elena PINTILEI, director general al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova; acad. Andrei EŞANU; Elena BALINSCHI, șef secție Cercetări bibliografice, BNRM.

Lansare de carte „Opera Omnia. I.L.Caragiale” – ediția a II-a, 2 vol., editura Vasiliana din Iași, 2021

Prezintă prof.univ. Catalin BORDEIANU, direcor adjunct al ICR Chișinău, îngrijitorul ediției.

Inaugurarea expoziției „Ion Luca Caragiale – „…un om cât o lume”. 170 de ani de la naștere

Expoziția propune o incursiune în documentele ce reflectă actualitatea și vitalitatea operei marelui clasic și cuprinde circa  250 de documente din colecțiile BNRM (versuri, proză, dramaturgie, cărți pentru copii, semnate de către I.L. Caragiale și editate în diferite timpuri, inclusiv în alte limbi; amintiri ale contemporanilor protagonistului, dicționare, enciclopedii, albume, afișe ș.a.) .

 În recital:

Ilie VĂLUȚĂ, compozitor, interpret, Om Emerit din Republica Moldova;  elevii Școlii de Muzică „Eugen Doga” din or. Chișinău. 

Invitat de onoare: Daniel IONIȚĂ, Ambasador Extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova.

Evenimentul va avea loc la 14 ianuarie 2022, ora 11.00, Sala de conferințe „Alexe Rău”, blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”) cu respectarea tuturor măsurilor legale și a recomandărilor făcute de autorități, pentru prevenirea și reducerea răspândirii pandemiei de COVID-19.