Astăzi este marcată Ziua Națională a Culturii în Republica Moldova, care nu întâmplător coincide cu ziua de naștere a marelui poet român – Mihai Eminescu. Ziua Culturii va fi marcată în premieră, deschisă prin depunerea de flori la bustul lui Eminescu de pe Aleea Clasicilor.

Din acest an sărbătorim pe 15 ianuarie – Ziua Națională a Culturii în Moldova. Sărbătoarea va începe cu depuneri de flori la bustul lui Mihai Eminescu, de pe Aleea Clasicilor, de către demnitarii de stat. Tot astăzi fiind marcată și ziua de naștere a marelui poet și simbol al românismului – Mihai Eminescu.

Cu ocazia sărbătorii naționale a culturii, se vor mai desfășura o serie de manifestări culturale. Astăzi se inaugurează săptămâna filmului moldovenesc, prin proiecția ”Luceafărul” în regia lui Emil Loteanu, dar și filmul ”Eminescu” în regia lui A.Codreanu. Institutul Cultural – Român ”Mihai Eminesc” la Chișinău și Ambasada României în Moldova, organizează conferința ”Medieval și Modern în Cultura Românească”.

Seara, se va desfășura un concert festiv dedicat Zilei Naționale a Culturii în Moldova, la care va participa și președintele parlamentului, Marian Lupu și prim-ministrul Vlad Filat. Concertul va avea loc la Palatul Național ”Nicolae Sulac”. 

Pe lângă aceste evenimente culturale, se vor mai desfășura și altele, dedicate poetului Mihai Eminescu. Teatrele prezintă spectacole precum: ”Floare Albastră” (Teatru Geneza Art) și ”Dintre sute de catarge” (Teatrul ”Alexei Mateevici”). Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova, invită la expoziția ”Eminesciana 2013”. Teatru Eminescu organizează o serată în cinstea poetului Eminescu.

Tot pe data de 15 ianuarie, sărbătorește Ziua Națională a Culturii, țara vecină – România, astfel, această zi, unește românii de pretutindeni, marcând ziua culturii românești.

 

 

Distribuie articolul: