Astăzi, 5 Iunie, este sărbătorită Ziua Mondială a Mediului, cu genericul „Restabilirea ecosistemelor”, care sugerează schimbarea atitudinii față de Planetă. Cu această ocazie am decis să adunăm niște curiozități interesante despre mediu pe care poate nu le știai, colectate de pe portalul curiozitati.md.

  1. Suedia aduce pe teritoriul său peste 80 de mii de tone de deșeuri în fiecare an. Acest lucru se datorează faptului că programul lor de ardere a deșeurilor demonstrează, în mod surprinzător rezultate pozitive. Norvegia a devenit principalul furnizor de deșeuri. Furnizorul plătește costurile de transport, suedezii primesc energia de care au nevoie, iar cenușa rămasă, cu un procent ridicat de metale grele, este exportată înapoi în Norvegia. Merită subliniat faptul că 96% din deșeurile din Elveția sunt transformate în energie, iar procentul minim rămas este îngropat în pământ.
  2. Pe baza declarațiilor membrilor Mișcării pentru Dispariția Voluntară a Umanității, populația de pe planetă depășește nivelul necesar pentru existența normală, ceea ce înseamnă că populația noastră este o amenințare directă pentru Pământ. Modul de a rezolva problema, propus de această mișcare, este acela că oamenii trebuie să renunțe la reproducere.
  3. Nike a deschis acum mai bine de 20 de ani puncte de colectare pentru adidași vechi, care sunt folosiți pentru reciclare, în diferite părți ale lumii. Talpa uzată se transformă într-o bandă de alergat din cauciuc în stadion, țesătura se transformă într-o suprafață nouă pentru terenurile de sport, iar miezul din spumă este reciclat într-o suprafață pentru terenul de tenis.
  4. În orașul Helsingborg, Suedia, un crematoriu local încălzește 60.000 de locuințe. De asemenea, furnizează 10% din energia produsă de compania energetică.
  5. Amatorii de golf pe nava de croazieră pot avea grijă de mediu. O companie germană a lansat producția de mingi de golf din furaje comprimate pentru pești. Deci, acum nu este deloc înfricoșător și chiar benefic dacă mingea merge peste bord.
  6. Ecologiștii australieni au întins mai multe liane artificiale pe autostrăzi. Acest lucru ar trebui să împiedice moartea koalelor pe autostrăzi.
  7. Plasticul din care sunt fabricate sticlele se descompune complet după aproximativ 500 de ani.
  8. Zona cu cel mai curat mediu din lume este Tibetul.
  9. Calitatea aerului contribuie la dezvoltarea diferitelor boli și, potrivit unui număr de oameni de știință, aproximativ 15% din toate decesele din lume pot fi asociate cu poluarea aerului.
  10. Unul dintre cele mai murdare lacuri din lume este Karachay, situat în Rusia.

„Alimentele pe care le consumăm, aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem şi clima care face planeta noastră locuibilă – toate îşi au originea în natură. De exemplu, în fiecare an, plantele marine produc mai mult de jumătate din oxigenul din atmosferă, iar un copac ajuns la maturitate ne curăță aerul, absorbind 22 de kilograme de dioxid de carbon şi eliberând în schimb oxigenul. Într-un raport prezentat de ONU la 15 mai 2019, la Geneva, se arată că riscuri tot mai complexe, numeroase şi interdependente, de la încălzirea globală la poluare şi epidemii, ameninţă supravieţuirea umană dacă acestea vor fi lăsate să escaladeze”, scrie Agerpres.ro.

„Emisiile globale de gaze cu efect de seră au crescut timp de trei ani consecutiv. Degradarea ecosistemelor naturale afectează bunăstarea a cel puțin 3,2 miliarde de oameni sau 40% din populația Planetei. Din 1970 până în prezent, aproximativ 30% din ecosistemele naturale de apă dulce au dispărut. La nivel mondial, eroziunea solului și alte forme de degradare ale acestuia ar putea reduce productivitatea alimentară globală cu 12%, determinând creșterea prețurilor la alimente cu până la 30% până în anul 2040. De Ziua Mondială a Mediului se lansează Mișcarea globală #Generația Restauratoare. Fiecare dintre noi poate adera la această mișcare și să întreprindă acțiuni, să facă alegeri corecte și prietenoase mediului și să-și facă vocea auzită pentru restaurarea ecosistemelor”, scrie ansp.md.

Ziua Mediului fost instituită în 1972 de Adunarea Generala a Națiunilor Unite pentru celebrarea Conferinței „Ecologia Umană” de la Stockholm.

Foto: Pinterest