14 ianuarie este declarată de UNESCO Ziua Mondială a Logicii. Aceasta este proclamată drept zi internațională de UNESCO în asociere cu Consiliul Internațional pentru Filosofie și Științe Umane (CIPSH) în noiembrie 2019. Ziua Mondială a Logicii intenționează să aducă istoria intelectuală, semnificația conceptuală și implicațiile practice ale logicii în atenția comunităților științifice interdisciplinare și a publicului larg.

Noi coborâm de la știință în viața reală și am selectat pentru tine 10 jocuri de logică accesibile și disponibile la noi, care vor dezvolta atât maturii, cât și copiii.

Cubul RUBIK

Cel mai simplu, accesibil, comod, banal, dar în același timp genial joc de logică este cubul RUBIK. Există foarte multe variații ale cubului, produse pe scară largă, printre cele mai răspândite fiind: puzzle-urile cubice 2×2×2 până la 11x11x11 (11 straturi). Pe lângă acestea, el a inspirat o întreagă categorie de jocuri similare care au devenit cunoscute sub denumirea de „puzzle-uri mecanice”. Din 1974, când a fost inventat, și până acum, este unul dintre cele mai vândute jocuri la nivel mondial, fiind adaptat și pentru nevăzători.

Domino

Ca majoritatea marilor jocuri și Domino-ul este originar din Extremul Orient (mai precis din China) și are o vechime de secole. Jocurile cu piese de piatră ce se așezau pe suprafețe foarte mari au apărut în jurul anilor 1120 dHR, în China. Piesele jocului de Domino erau confecționate din ebonită și acoperite cu os sau fildeș. De la vârste mici Domino poate dezvolta logica de asociere la nivel primar și, foarte rapid, jucători de diferite vârste se pot asocia foarte organic într-un joc interesant și educativ.

Sudoku

Celebrul joc al „cifrei unice”, după numele său care vine din japoneză, Sudoku este un joc în formă de grilă inventat în 1979 și inspirat de pătratul latin și de problema celor 36 ofițeri a lui Leonhard Euler. Scopul jocului este de a umple această grilă cu cifrele de la 1 la 9 respectând anumite condiții, cu unele cifre fiind de la început dispuse în grilă. Există numeroase posibilități de a juca sudoku online.

Labirint

Jocurile de tip „labirint” sunt concepute la diferite nivele și pentru diferite vârste. Acestea au fost introduse în programul de studiu ca parte din matematică încă acum sute de ani. Dacă un pici de 2-3 ani rezolvă într-un labirint cum șoricelul ajunge la cașcaval, pentru maturi există jocuri labirint în 3D și cu zeci de nivele de activitate.

IQ Puzzle

Deși jocul tip puzzle a apărut demult, variațiuni ale acestuia devin tot mai populare cu fiecare invenție a producătorilor de activități distractiv-educative. Un IQ Puzzle este desigur mai complicat și este menit să-ți antreneze gândirea, analiza, logica și reacția la maxim. Tu ce gen de IQ Puzzle preferi?

Joc de asocieri

Există o sumedenie de jocuri cu asocieri, bazate pe diverse tematici. Dezvoltate pentru copii de la cea mai mică vârstă și până la împătimiți de jocuri, asocierile dezvoltă foarte mult logica. Perspectivele care pot complica un asemenea joc, viteza dar și complexitatea vor antrena și alte capacități, concomitent.

Șahul

Considerat mai mult un joc de strategie, acesta este și profund logic. Regulile oficiale ale jocului sunt întreținute de Federația Internațională de Șah sau FIDE și sunt adoptate de majoritatea țărilor. Acesta a devenit unul dintre cele mai practicate sporturi ale minții, fiind organizate la nivel național, zonal, dar și mondial competiții de cel mai înalt nivel între jucători de șah de diferite vârste.

Dame

Dame este un joc pentru două persoane bazat pe strategia jucătorilor, fiind foarte popular în Rusia și întregul spațiu estic, dar și Olanda, unde se organizează adevărate campionate. La absolut toate nivelele, jocul dezvoltă logica și este potrivit a fi practicat de la o vârstă de 4-5 ani chiar.

Jocurile matematice

Există o mulțime de jocuri cu cifre, inventate de diverse popoare și dezvoltate ulterior de companii producătoare de jucării. Slitherlink, Nurikabe, Connect FOUR, Flow Free sunt doar câteva dintre exemplele relevante care te pot cuceri, dacă accepți provocarea de a-ți antrena mintea.

Jocurile de societate

Jocurile de societate sau board games sunt o găselniță extraordinară de petrecut timpul cu familia, calitativ și cognitiv. Majoritatea dintre acestea au evoluat mult, au și variante de joc inclusiv pentru copii sau extenții care vor putea antrena mai mulți jucători, dar și incluse mai multe nivele la care acționează pentru a ne dezvolta multilateral.